Fermierii romani pot beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de peste 1,07 miliarde de euro, prin masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", inclusa in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) care urmeaza sa fie aprobat azi.
Din fondurile totale alocate masurii 123 prin Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEADR), 80% reprezinta contributia Uniunii Europene, iar 20% cea a Guvernului Romaniei. Suma totala cuprinsa in aceasta masura, inclusiv cofinantarea privata, se ridica la 2,7 miliarde de euro. Sunt vizate introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de produse agricole si forestiere competitive si adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare, atat in etapa de procesare, cat si in cea de distributie a produselor obtinute. De asemenea, se prevad imbunatatirea veniturilor intreprinderilor prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole, precum si cresterea valorii adaugate a produselor forestiere si a eficientei economice a activitatii microintreprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare. Potrivit ghidului, pentru investitiile cu specific forestier sunt eligibile microintreprinderile. De asemenea, pentru produsele forestiere va fi aplicata distinct o schema de ajutor de stat.
Sectoarele prioritare de productie primara pentru produsele agricole sunt lapte si produse lactate, carne, produse din carne si oua, cereale si panificatie, legume, fructe si cartofi; obtinerea si utilizarea biocombustibililor; seminte oleaginoase, miere; vin. Sectoarele prioritare de productie primara pentru produsele forestiere sunt cele lemnoase; nelemnoase (de exemplu: ciuperci, fructe de padure, seminte, taninuri, plante medicinale, cu exceptia produselor rezultate din activitatea de vanatoare). Investitii eligibile pentru produsele agricole sunt constructiile noi si/sau modernizarea cladirilor folosite pentru procesul de productie, achizitionarea in leasing de noi utilaje, instalatii, echipamente, aparate si costuri de instalare, investitii pentru imbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor obtinute in cadrul unitatilor de procesare si marketing; investitii pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
Investitiile eligibile pentru produsele forestiere sunt constructiile noi si modernizarea tuturor categoriilor de spatii si incaperi pentru producerea si stocarea produselor forestiere. Cuantumul sprijinului si plafoanele maxime ale cofinantarii publice pentru un proiect sunt pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii de 50% din valoarea eligibila a investitiei, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 2.000.000 €/proiect. Pentru alte intreprinderi, cuantumul sprijinului este de 25% din valoarea eligibila a proiectului, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 2.000.000 €/proiect. Pentru investitiile care apartin unei forme asociative si care deservesc membrii acesteia - cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea eligibila a investitiei, cu un plafon maxim al sprijinului public nerambursabil de 3.000.000 €/proiect. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin masura 123 este de 5.000 €, aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.