Conducerea OJCA Bihor arata zootehnistilor pasii pentru accesarea fondurilor SAPARD
Mai multi virtuali investitori in zootehnia bihoreana s-au adunat, ieri, la sediul Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola Bihor, pentru a vedea care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca in realizarea investitiei pe care si-au propus-o. Toti acestia si-au depus proiecte pentru accesarea fondurilor SAPARD, prin Programul Fermierul.
Liviu Naste, directorul executiv al OJCA Bihor, le-a adus la cunostinta celor prezenti ca fiecare dintre ei trebuie sa indeplineasca anumite conditii, comparative cu cele din UE, pentru construirea de grajduri si achizitionarea si montarea de aparatura pentru muls. La ora actuala, OJCA are doua astfel de proiecte in derulare, urmand ca special pentru sectorul zootehnie sa infiinteze un birou pentru ca munca de consultanta sa se poata desfasura eficient cu investitorii din acest domeniu de activitate.
Dupa cum se stie, pentru realizarea proiectelor, virtualii investitori trebuie sa colaboreze si sa faca parteneriat cu firme private, insa comisioanele cerute de acestea sunt destul de mari, intre 7 si 8%, in unele cazuri se cere si 12%. Acest lucru ii nemultumeste pe cei care vor sa investeasca in zootehnie, mai ales ca majoritatea firmelor private specializate in acest domeniu vor un avans. De aceea ei au cerut OJCA sa-i indrume spre firme serioase si cu renume, care sa nu le solicite avansul respectiv, ci sa accepte plata si comisionul dupa ce au primit banii de la SAPARD.
Cei prezenti la discutii vor sa investeasca, in principal, in cresterea bovinelor, ovinelor, cabalinelor si a porcinelor, fiind nevoiti sa-si construiasca grajduri potrivit standardelor europene. Cei mai multi vor sa construiasca aceste grajduri in regie proprie, intrucat cheltuielile sunt mai mici. Potrivit specialistilor OJCA, numai o instalatie de muls costa, in medie, 15.000 de euro, iar o vaca buna 1.500 de euro.
Majoritatea virtualilor investitori au declarat ca vor sa creasca minimum 20 de capete, in cazul bovinelor bineinteles. Prin Programul Fermierul investitorii primesc 50% din valoarea investitiei, bani nerambursabili. De aceea si interesul destul de mare in randul crescatorilor. Au fost prezenti virtuali investitori din mai multe zone ale judetului. La finalul dezbaterilor, OJCA a organizat o vizita la un investitor din Santandrei care are in dotare instalatie de muls, pentru ca virtualii investitori sa vada care sunt conditiile pentru montarea si folosirea ei.