ZF.ro informeaza : In ochii FMI Romania va avea la anul cel mai puternic avans economic din Europa emergenta, de 3,5%
Fondul Monetar International (FMI) mizeaza in continuare pe o crestere de 3,5% a economiei romanesti anul viitor, cea mai mare din randul economiilor europene emergente, in versiunea din septembrie a raportului World Economic Outlook (WEO), cu toate ca alte institutii si banci au coborat deja sau au indicat ca vor reduce prognoza.
FMI s-a inselat insa in mod repetat in ultimii 3 ani in predictiile privind economia Romaniei. Potrivit WEO, doar Lituania se va apropia anul viitor de cresterea economica a Romaniei, cu un avans de 3,4%. Polonia, Bulgaria, Letonia si Serbia ar urma sa inregistreze cresteri de cate 3%. Cel mai slab performer ar fi Ungaria, cu un avans de 1,7%.
Pentru anul acesta FMI a mentinut de asemenea estimarile de crestere la 1,5%, cu toate ca a revizuit negativ prognoza pentru toate marile economii ale lumii.
In luna mai a anului trecut FMI anticipa pentru 2010 o stagnare a economiei romanesti sau o evolutie usor negativa, fata de cresteri de 0,8% sau chiar de 1,3% anticipate anterior. In cele din urma, Produsul Intern Brut s-a comprimat cu 1,3%.
Oficialii romani au avansat pana in prezent o crestere economica de 3,5-4% pentru anul viitor. Insa premierul Emil Boc a indicat marti ca prognoza pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie prin consultare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. El a aratat ca pentru acest an este mentinuta tinta unei cresteri economice de 1,5%.
La randul sau, economistul-sef al BNR Valentin Lazea a declarat la inceputul lunii septembrie ca estimarea de crestere economica pentru anul viitor ar putea fi revizuita semnificativ in sens negativ, la 2,5%, avand in vedere contextul international si pierderea de "tractiune" a exporturilor.
De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat recent ca este posibila o revizuire a cresterii economice pe 2012, nu neaparat din cauze interne, ci din motive legate de functionarea celorlalte state din UE. "E foarte posibil sa avem o revizuire a cresterii pe 2012, nu atat datorita a ceea ce se intampla in Romania, cat a legaturilor cu alte state din UE", a declarat Gherghina.
Pesimismului analistilor interni li se adauga cel al expertilor institutiilor financiare internationale. Astfel, Banca Mondiala (BM) a revizuit in scadere in iunie prognoza pentru anul viitor, de la 4,4% la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale. BERD a mentinut insa in iulie proiectia de 3,8% pentru 2012.
Banca americana JP Morgan, care avea in februarie una dintre cele mai optimiste prognoze privind cresterea economica, si-a revizuit drastic asteptarile si anticipeaza acum un avans de doar 1% pentru anul viitor.
"Ne-am redus prognozele pentru cresterea economica din Romania. Ne asteptam acum la o crestere de 1% in 2012, in scadere fata de asteptarile anterioare de 1,5%", se arata in cel mai recent raport al JP Morgan.
Si analistii grupului austriac Raiffeisen au modificat in sens negativ prognoza, de la un avans de 3,5% la unul de 2,7%, apreciind ca intreaga regiune va resimti efectele incetinirii activitatii economice la nivel global si ale problemelor legate de datoria publica in tari din zona euro si in SUA.
Mai optimist, fostul ministru de finante Daniel Daianu considera ca daca se va evita un eveniment extern de tipul Lehman Brothers, economia romaneasca are posibilitatea de a creste cu 3% in 2012, deoarece a cazut foarte mult.