Productia industriala ar putea creste in perioada aprilie-iunie cu circa 7,2% fata de intervalul similar din 2006, avansul anticipat pentru primul semetru fiind de 7,4%, potrivit unei analize conjucturale realizate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in randul managerilor de firme.
Comparativ cu primele trei luni ale anului, companiile chestionate anticipeaza ca avansul productiei industriale aferente celui de-al doilea trimestru este de 7,4%. In primul trimestru al acestui an, productia industriala a scazut cu 2,7% comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, insa fata de primele trei luni din 2006 a fost inregistrat un avans de 7,7%. In ancheta de conjunctura anterioara, managerii intervievati au indicat o diminuare a productiei industriale cu 4,5%.
Diminuarea productiei cu un ritm mai mic decat cel estimat a fost determinata de cresteri mai accelerate pentru anumite ramuri industriale, precum pielarie si incaltaminte (25,2%), prelucrarea lemnului si a produselor din lemn (8,1%), produse textile (8%), metalurgie (7,1%), mijloace de transport neincluse la cele rutiere (4,9%).
La nivelul primul semestru, firmele au indicat o majorare de productivitate de 12,4%, comparativ cu perioada similara a anului anterior.
In ceea ce priveste cifra de afaceri in industrie, pentru primul semestru este anticipata o majorare de 22%, evolutie bazata in primul rand pe rezultatele din primul trimestru, cand avansul a fost de 22,3%, fata de perioada similara din 2006. (M.C.I.)