Pretul la carnea de porc nu va creste de Craciun, iar in cazul unei scumpiri aceasta va fi nesemnificativa, a declarat joi presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.
"Pretul carnii de porc se va mentine sau va avea o majorare nesemnificativa de Sarbatori. Ma refer aici la pretul nostru de la unitate. Intre noi si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz.
Potrivit patronatului, o eventuala scumpire a carnii de porc in perioada urmatoare nu va fi determinata de majorarea preturilor practicate de crescatori, ci de intermediari.
Caruz a mai spus ca o majorare semnificativa a preturilor ar putea avea loc la jumatatea anului viitor, dar ar putea fi impiedicata de continuarea subventionarii sectorului.
"Daca Guvernul va continua sa ne sprijine cu acelasi procent din costuri, vom supravietui, altfel, la anul, pe timpul asta, s-ar putea ca pretul sa se dubleze sau sa se tripleze", a mai pus Caruz.
In Romania sunt crescuti in prezent 6,7 milioane de porci, iar efectivul necesar pentru asigurarea consumului intern este de 11 milioane.