Desi ar putea beneficia de finantari SAPARD, nici macar un grup de producatori din Oltenia nu si-a manifestat dorinta de a primi un astfel de sprijin financiar. Situatia e cu atat mai grava cu cat dupa aderarea Romaniei la UE agricultorii neorganizati in astfel de grupuri nu vor mai putea sa-si comercializeze produsele.
Grupurile de producatori sunt organizatii economice care se constituie si functioneaza la initiativa libera a producatorilor agricoli pentru valorificarea anumitor categorii de produse (cereale si plante tehnice, plante medicinale si aromatice, culturi specializate - tutun, hamei, legume si cartofi, fructe, struguri de vin, ciuperci de cultura, flori si plante ornamentale). Pe langa produse vegetale, grupurile de producatori pot furniza si produse animaliere (lapte, oua, carne - de vaca, porc, pasare, oaie si capra, precum si miere de albine si produse apicole). "Stimularea constituirii grupurilor de producatori se face prin Programul SAPARD Masura 3.2 - Constituirea Grupurilor de Producatori, prin acordarea unui ajutor financiar in suma fixa. Sprijinul oferit grupurilor de producatori recunoscute se acorda pentru cheltuieli de constituire si functionare a organizatiei de producatori, pe baza valorii productiei anuale comercializate", a declarat Daniel Popescu, directorul Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIBS) 4 Sud-Vest Oltenia.
SAPARD da cel mult 78.000 de euro grupurilor de producatori
Sprijinul va fi platit in rate anuale fixe, pentru fiecare grup de producatori, si va avea un plafon maxim de 20.000 de euro pentru primul si al doilea an, 16.000 de euro pentru al treilea an, 12.000 de euro pentru al patrulea an si 10.000 de euro pentru al cincilea an. Daca valoarea productiei de piata va fi de pana la 200.000 de euro, atunci ajutorul va consta intr-un procent din aceasta valoare, ce variaza intre 5% (pentru primul si al doilea an), 4% (pentru al treilea an), 3% (pentru al patrulea an) si respectiv 2% (pentru al cincilea an). Daca valoarea productiei de piata depaseste 200.000 de euro, procentul va fi mai mic - 2,5% (pentru primul si al doilea an), 2% (pentru al treilea an) si 1,5% (pentru al patrulea si al cincilea an).
In Dolj, patru grupuri de producatori in faza de atestare
Pentru aceasta masura sunt eligibile atat grupurile de producatori agricoli, cat si de producatori silvici si piscicoli, legal constituite si recunoscute de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) dupa 1 ianuarie 2004. "In prezent, in Dolj exista patru grupuri de producatori aflate in faza de atestare (la Desa, la Poiana Mare, la Dabuleni si la Teasc). Pentru a fi atestate, acestea trebuie ca un an cel putin sa comercializeze produse in valoare de minimum 10.000 de euro", a declarat Cornel Popa, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, institutia prin care MAPDR atesta grupurile de producatori.
Pentru ca s-au hotarat tarziu sa infiinteze grupuri de producatori, doljenii nu prea mai au sanse sa acceseze fonduri SAPARD.
De fapt, la BRIBS 4 Sud-Vest Oltenia nu exista nici un dosar prin care sa se solicite sprijin financiar nerambursabil pentru Constituirea Grupurilor de Producatori. "Pana in prezent, pentru Masura 3.2 privind sprijinirea constituirii grupurilor de producatori agricoli nu s-a depus nici macar un proiect din nici un judet din regiune (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea)", a spus Daniel Popescu.
Accesarea de fonduri SAPARD, pe ultima suta de metri
In acest moment, accesarea de fonduri pentru Masura 3.2 este pe ultima suta de metri - daca aderam la UE, programul SAPARD se va incheia definitiv in luna decembrie. In plus, pentru sesiunea din iunie termenul-limita de depunere a dosarelor este 31 iulie. "Pentru aceasta sesiune sunt disponibili 1.740.000 de euro. Daca vor fi distribuiti la aceasta sesiune, alti bani nu vor mai fi distribuiti pana la sfarsitul anului", a declarat Popescu.
Avantajul constituirii in grupuri de producatori nu consta insa numai in sprijin SAPARD. "Majoritatea produselor agricole se obtin in gospodarii de subzistenta, ce nu pot face o agricultura stiintifica. In momentul constituirii de grupuri de producatori se formeaza suprafete agricole mai mari, ce pot fi lucrate mecanizat", a mai spus Popescu.
In plus, organizati in grupuri, producatorii agricoli pot sa-si procure mai usor, la preturi mai mici, seminte si pesticide, sa scada costurile de comercializare, dar si sa-si ajusteze productia in functie de cerintele pietei, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. "Alt avantaj al reunirii intr-un grup de producatori este acela ca pot negocia preturile produselor direct cu producatorul de conserve sau cu distribuitorul", a afirmat Cornel Popa.