Producatorii de cereale bihoreni vor putea vinde productia Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura la un pret de interventie de 101,3 euro pe tona, in perioada 1 noiembrie-31 mai. Cu toate acestea, fermierii sunt nemultumiti fiindca pretul oferit este mai mic decat ceea ce pot obtine pe piata.
Regulamentul european din domeniu a fost modificat si nu mai este nevoie ca pretul de pe piata sa scada sub un anumit nivel pentru a fi declansat mecanismul de interventie, asa cum era stabilit anterior. Astfel, in perioada 1 noiembrie-31 mai, producatorii vor putea prezenta APIA oferte, cu conditia ca si cerealele sa indeplineasca standardele de calitate si cantitate stabilite. Cantitatea minima care poate fi vanduta de un singur ofertant este de 80 de tone de grau comun, orz, porumb sau sorg sau de 10 tone de grau dur. APIA poate stabili un plafon minim mai mare de 80 de tone, dar nu poate accepta oferte mai mici de 80 de tone, potrivit Ministerului Agriculturii. Producatorii bihoreni spun ca pretul de interventie este mai mic, mai ales in conditiile in care pretul la grau creste in toamna, fiind mai ridicat in noiembrie decat sumele practicate in vara.
La ora actuala graul de panificatie se tranzactioneaza cu un pret de circa 0,5 lei pe kilogram, adica peste 140 de euro pe tona, mai mult decat pretul de interventie. Tranzactiile sunt mai ales cu grau furajer, dar au inceput si tranzactiile cu grau de panificatie, cantitati mici, pentru ca pana in septembrie exista stocul de legatura, iar procesatorii folosesc amestecuri si apoi trec pe grau nou in totalitate. In noiembrie, cand va putea fi aplicata interventia, pretul va fi mai mare decat acum, ceea ce face oferta cu atat mai neinteresanta. Prin urmare pretul de interventie este ceva derizoriu. Nu cred ca sunt producatori dispusi sa primeasca de la APIA 0,3-0,5 lei pe kilogramul de grau, cand il poate vinde cu mai mult pe piata.
Graul vandut catre APIA prin mecanismul de interventie trebuie sa indeplineasca anumite standarde de calitate, reprezentand o categorie de grau care este comercializat pe piata la un pret mai mare decat cel furajer, astfel ca fermierii sunt cu atat mai putin interesati sa vanda institutiei. In conditiile in care pretul la ingrasamintele chimice a crescut cu 200% fata de toamna anului trecut, costul cu motorina a crescut si el, un pret cum e cel de interventie neputand fi decat o jignire la adresa producatorilor. In plus, regula este discriminatorie, pentru ca producatorul trebuie sa vanda minimum 80 de tone de grau comun, ceea ce micii producatori, care au 30-40 de tone, nu pot sa faca.