Pretul de referinta al graului, stabilit de consiliul de produs, este de 0,45 lei pentru un kilogram. Insa, in realitate, procesatorii nu ofera producatorilor de pe piata decat 0,3-0,35 lei pe kilogramul de grau. Acest pret este in functie de calitatea graului recoltat, de marimea bobului sau de cantitatea de gluten.
De aceea, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a solicitat Consiliului Concurentei sa se pronunte in legatura cu pretul graului oferit de procesatori producatorilor. Reprezentantii institutiei pentru concurenta trebuie sa verifice daca acest pret respecta practicile concurentiale corecte, se arata intr-un comunicat al MAPDR.
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, va cere si Garzii Financiare realizarea unor controale in sectorul achizitiei de cereale, in vederea depistarii eventualelor acte de evaziune fiscala din sistem.
Reprezentantii producatorilor de cereale si-au exprimat nemultumirea, in cadrul intalnirii avute cu reprezentantii MAPDR, referitor la pretul afisat de unii cumparatori de grau.
Potrivit producatorilor, acest pret nu acopera costurile de producere a graului.
De asemenea, ei sustin ca in comertul cu cereale exista o importanta parte de economie subterana.
Inspectiile care vor fi realizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii vor verifica modul in care angrosistii de cereale respecta legislatia din domeniu. Reamintim ca, in urma cu cateva zile, producatorii de cereale au acceptat pretul de referinta de 0,45 lei pentru un kilogram de grau, dupa ce initial pretul fusese stabilit la 0,5 lei pe kilogram.