Privatizarea CEC ar putea fi amanata cu doi ani daca planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sunt posibile si fara atragerea unui investitor strategic, anunta Mediafax, care citeaza surse din Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Potrivit surselor citate, comisia de privatizare se va intruni saptamana viitoare, cand conducerea CEC va prezenta o strategie pentru urmatorii doi ani, fara sa ia in considerare privatizarea bancii.
Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a confirmat ca lucreaza la un plan de afaceri pana in 2008, care ignora intr-o oarecare masura daca se face sau nu privatizarea institutiei bancare. Oficialul CEC nu exclude varianta ca membrii comisiei de privatizare sa doreasca o analiza bazata pe mai multe scenarii, caz in care conducerea bancii va elabora si alte strategii.
Pentru acest an, banca si-a programat investitii de 100 de milioane de lei si are ca tinta un profit net de 10-15 milioane de euro. Principalele directii investitionale sunt reprezentate de sistemul IT si de pregatirea personalului.
In ceea ce priveste continuarea procesului de restructurare, Radulescu vorbeste in principal de relocarea unitatilor si mai putin de restrangerea retelei teritoriale, care insumeaza 1.400 de agentii. Totodata, presedintele CEC estimeaza ca numarul angajatilor s-ar putea reduce si in acest an cu pana la 1.000 de salariati.
La inceputul acestui an, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare, declara ca nu este incantat de ofertele preliminare si ca analizeaza "cea mai buna varianta vizavi de CEC". El arata ca ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor finale angajante.
Dupa ce Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, pe lista de investitori interesati de preluarea CEC au mai ramas National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. (Mugur Cosmin)