Fostul tenisman Ion ¥iriac a reusit sa devina cel mai bogat om din Romania, devansandu-l pe Iosif Constantin Dragan, se arata in Top 300 realizat de revista „Capital“. Daca averea lui ¥iriac este estimata la aproape un miliard de dolari, valoarea totala a averilor primilor 300 de clasati este de circa 16 miliarde de dolari, echivalentul a 22% din PIB.
Ponderea averilor in PIB pentru primii 300 de milionari ai tarii se mentine la un nivel aproximativ apropiat de la un an la altul, in conditiile in care PIB-ul Romaniei a urcat in 2004 cu 8% fata de 2003, intre cresterea economiei si cei din Top 300 existand o interdependenta.
Valoarea averilor depaseste cu trei miliarde de dolari totalul din 2004. Realizatorii topului sustin ca milionarii in dolari si-au cladit averile in principal prin investitii in trei sectoare principale. Este vorba de sectorul imobiliar, de piata de capital si de segmentul de retail.
Pe pozitia a doua in Top 300, cu o avere estimata la 850 de milioane de dolari, se situeaza Iosif Constantin Dragan, care deruleaza afaceri in domeniul distributie si produse petroliere, edituri si transport.
Sorin Ovidiu Vantu ocupa locul trei in ierarhie, cu o avere de circa 750 de milioane de dolari, realizata din investitii financiare, petrol si mass-media.
Viorel Micula si Ioan Micula ocupa locul patru in Top 300 cu o avere estimata la circa 700-750 de milioane de dolari.
Este important sa precizam ca, in timp ce unele averi ale milionarilor din top sunt constituite pe speculatii financiare, multe chiar controversate, Ioan Micula si Viorel Micula conduc unul dintre cele mai puternice grupuri industriale din Europa. European Drinks se situeaza pe locul 6 in Topul 100 al celor mai puternice firme europene din domeniu (cod NACE 15).
Locul 5 din Top 300 realizat de „Capital“ este ocupat de familia Pau-nescu, cu o avere estimata la 700-750 de milioane de dolari, rezultate din activitatea de productie, respectiv hoteluri, imobiliare, mass-media, industrie.
Locul sase revine omului de afaceri Ioan Nicolae, cu 500-550 de milioane de dolari, urmat de Gigi Becali si Dinu Patriciu, cu 400-450 de milioane de dolari.
Pe locurile noua si zece se situeaza familia Voiculescu (350 de milioane de dolari) si Dan Grigore Adamescu (320 de milioane de dolari).
Mai trebuie spus ca in companiile detinute de oamenii de afaceri prezenti in top lucreaza, in total, aproximativ 800.000 de salariati, cu 100.000 mai multi decat in anul precedent.

Cum s-au calculat averile?

Potrivit „Capital“, calculul averilor a fost facut conform datelor de bilant inregistrate in 2004, insa s-a tinut cont si de evolutia afacerilor respective de-a lungul acestui an, de tranzactiile efectuate in 2005. „Metoda de evaluare nu s-a schimbat. Pentru determinarea averilor, calculele au fost realizate conform datelor oficiale de la Registrul Comertului. La acestea s-au adaugat discutii cu cei vizati, cu partenerii de afaceri ai acestora, precum si cu reprezentanti ai concurentei. Plafonul de intrare in top a fost majorat de la cinci la sapte milioane de dolari“, a declarat Adriana Halpert, editor-coordonator Top 300 Capital.

FOTO: Printre primii in topul milionarilor romani - Ioan Micula si Viorel Micula, proprietarii European Drinks, unul dintre cele mai puternice grupuri industriale din Europa