In subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) functioneaza doua agentii de plati care vor gestiona fonduri comunitare - APIA si APDRP. In timp ce prima va distribui subventiile pe suprafata, APDRP asigura implementarea fondurilor structurale ce continua masurile implementate prin SAPARD.
Incepand din acest an, o data cu aderarea la UE, Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de fonduri comunitare in valoare de peste 30 de miliarde de euro. Acestea sunt fonduri nerambursabile si se acorda pe baza unor proiecte viabile cu scopul de a ajuta Romania sa se dezvolte la standardele europene. Aproximativ 60% sunt fonduri structurale si de coeziune, iar restul vor merge spre agricultura si dezvoltare rurala. Potrivit Ordinului nr. 243/2006 emis de ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Masurile finantate din Fondul European agricol pentru dezvoltare rurala vor fi implementate de doua agentii de plati: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) - fosta Agentie SAPARD - si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, in urmatoarea perioada vor fi urmarite patru axe de dezvoltare: "Imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol si silvic" (axa I), "Imbunatatirea mediului si a peisajului" (axa II), "Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale" (axa III) si "Leader" (axa IV).
APIA va distribui subventiile de la UE si de la bugetul national
Potrivit Ordinului nr. 243/2006 emis de ministrul MAPDR, APIA va implementa o parte din masurile incluse in axa II - plati compensatorii pentru handicap natural in zonele montane, plati compensatorii in alte zone cu handicap natural, agromediu, prima impadurire a terenului agricol si neagricol, plati pentru silvo-mediu si plati "Natura 2000" pe teren agricol si silvic. "Ne vom ocupa atat de platile directe pe suprafata, de la UE, cat si de platile complementare de la bugetul national. Dupa ce vom distribui acesti bani, vom verifica daca au fost sau nu folositi unde trebuie", a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj. Potrivit acestuia, fermierii care vor dori sa primeasca plata directa pe suprafata aferenta anului 2007 va trebui sa depuna la APIA o cerere in acest sens pana pe 15 mai. "Deocamdata asteptam normele si formularele tipizate. Probabil ca aceste cereri se vor depune incepand cu 1 martie. Oamenii vor putea depune cereri si dupa 15 mai, dar in acest caz vor primi bani de la UE pentru 2008", a adaugat Dragancea.
In ceea ce priveste subventiile de la bugetul national, acestea vor fi primite in continuare, insa se asteapta, de asemenea, noi acte normative pentru a reglementa domeniile in care vor fi distribuiti bani. Deocamdata, APIA Dolj deconteaza banii agentilor economici care au primit bonuri emise in baza OUG nr. 65/2006, cu privire la ajutorul de 150 de lei/ha pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide. In plus, urmeaza sa se vireze banii pentru subventiile solicitate in 2007.
Masurile implementate prin SAPARD au continuitate prin fondurile structurale
Potrivit Ordinului nr. 243/2006 emis de ministrul MAPDR, APDRP va implementa masurile incluse in axa I, axa III si axa IV. Din axa II, APDRP va implementa doua masuri - investitii nonproductive in domeniul agricol si silvic si prima infiintare a sistemelor agroforestiere pe terenurile agricole. "Masurile care au fost implementate prin SAPARD vor avea continuare in 2007-2013 prin fonduri structurale. Cei care au beneficiat de fonduri prin SAPARD vor putea sa-si dezvolte si sa-si modernizeze investitia facuta atunci", a declarat Daniel Popescu, directorul Centrului Regional 4 S-V Oltenia al APDRP.
Dintre potentialii beneficiari ai fondurilor acordate prin APDRP fac parte persoanele fizice autorizate, grupurile de producatori, asociatiile familiale, persoanele juridice, consiliile locale. "Valoarea fondurilor implementate in perioada 2007-2013 va fi, la nivel national, de sapte miliarde de euro. Banii vor fi distribuiti, in regiune, in functie de cererile de finantare - cu cat vor fi mai multe cereri, cu atat vom atrage mai mult", a afirmat Popescu. Acesta a spus ca spera ca in luna mai APDRP sa poata primi primele cereri de finantare. Pana atunci, potentialii beneficiari ar trebui insa sa-si intocmeasca studiile de fezabilitate necesare proiectului dorit.
Fondurile structurale vin cu noutati
Desi modul de accesare a banilor va fi asemanator cu cel al fondurilor SAPARD, fondurile structurale vin si cu noutati. Valoarea proiectelor pentru care se obtine finantare prin fondurile structurale va fi mult mai mare. Astfel, daca prin SAPARD valoarea proiectului era de maximum patru milioane de euro, acum, valoarea maxima a proiectului va ajunge undeva la zece milioane de euro. "Drept urmare, termenul de implementare va fi mai mare - trei ani, fata de doi ani prin programul SAPARD", a spus Daniel Popescu. In plus, potrivit reprezentantilor APDRP Dolj, daca pana acum, din cofinantarea de 50% a proiectelor, UE venea cu 75%, iar Guvernul Romanei cu 25%, pentru fondurile structurale cota primita de la UE va creste cu 5%, ajungand astfel la 80%. Drept urmare, contributia statului roman va fi de numai 20% din cei 50%. "Alta noutate este si aceea ca potentialii beneficiari ai fondurilor vor depune proiectele la Oficiile Judetene de Dezvoltare Rurala si Pescuit, si nu la Centrul Regional", a adaugat Popescu. Acest fapt va veni in intampinarea potentialilor beneficiari din celelalte judete din regiune (Valcea, Olt, Mehedinti), care pana acum trebuia sa se deplaseze la Craiova pentru a depune proiectele.
Fondurile SAPARD inca se mai distribuie
Pana la implementarea fondurilor structurale, APDRP va continua plata a 376 de milioane de euro pentru proiectele depuse pe SAPARD - pe masura ce implementeaza proiectele, beneficiarii vin cu cereri de plata din valoarea carora li se deconteaza 50%. In plus, au ramas proiecte aprobate pe Masura 2.1 - Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale (drumuri, canalizari, alimentare cu apa) in cazul carora trebuie sa se organizeze o licitatie de proiectare si lucrari. "La nivelul regiunii sunt 40 de astfel de proiecte. Acestea sunt in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro", a spus directorul Centrului Regional 4 S-V Oltenia al APDRP.