Craiovenii au fost lasati cu ochii in soare de municipalitate, care a uitat sa prevada in bugetul pe 2007 bani pentru reabilitarea termica a blocurilor. Programul national de termoizolare a imobilelor cu destinatie de locuit sare Bania in acest an.
Si asa saraca in materie de coordonare a asociatiilor de proprietari, Primaria Craiova nu a alocat nici un leu in acest an pentru reabilitarea termica a imobilelor cu destinatie de locuit. Potrivit programului national de auditare energetica si termoizolare a locuintelor, autoritatile publice locale vor suporta 33% din costurile lucrarilor, studiile urmand sa fie integral achitate de stat. Alta cota de 33% ar trebui sa vina de la bugetul de stat, o treime fiind suportata de locatari.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a aflat intamplator ca administratia nici macar nu a deschis un capitol special in bugetul pe 2007, daramite sa mai si distribuie o suma oarecare, rectificabila dupa caz, in functie de evaluarea blocurilor. Astfel, la intalnirea "Fii vocea cartierului tau!" din Valea Rosie, mai multi reprezentanti ai asociatiilor de proprietari au cerut detalii despre programul de reabilitare termica si, mai ales, despre finantare. Intrebandu-si subordonatii cat poate da primaria in 2007 pentru astfel de reparatii, primarul Antonie Solomon a fost neplacut surprins sa afle adevarul: nici un ban.
Ca sa arate ca are totusi activitate, municipalitatea ii da inainte cu dezbateri si intruniri ale Comitetului Consultativ Cetatenesc, unde, de obicei, se discuta pe langa subiect si nu li se spune oamenilor ca, de fapt, primaria nu-i poate ajuta, deocamdata.
Doar zece asociatii in program
Programul de reabilitare termica a demarat sfios in Craiova si va ramane, in 2007, la stadiul de auditare energetica, dat fiind ca treimea de finantare de la bugetul local lipseste. Administratorii si presedintii de asociatii veniti pe 15 februarie sa afle cate ceva despre inscriere si raspunderea asociatiei in derularea proiectelor au fost instiintati ca doar zece dintre cele 369 de asociatii din Banie sunt pe lista, iar dintre cele cateva zeci de imobile din aceste asociatii au fost evaluate decat doua. Potrivit sefului Serviciului coordonare asociatii din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, auditarea a propus mai multe solutii de imbunatatire, in functie de care o familie ar trebui sa achite intre 400 si 1.000 de euro. Proprietarii trebuie sa aleaga varianta pe care o considera potrivita ca raport calitate/pret in cadrul adunarii generale. O data trecut si acest hop, oamenii se vor gasi in fata unei bariere: inainte de licitatie trebuie constituite fondurile necesare, conform procedurii achizitiilor publice.