Programul "Prima Casa" nu a ajutat pana acum nici un tanar din Slatina. Veniturile oltenilor sunt mici, iar bancile nu acorda prea usor credite.

Tinerii din Olt care au salarii modeste nu au nici o sansa sa isi cumpere locuinte prin programul "Prima Casa". O familie fara copii, care castiga lunar 2.000 de lei, nu poate decat sa viseze la un credit, daca are deja un imprumut la banca. Pana acum, agentiile imobiliare din Slatina nu au reusit sa vanda nici o locuinta prin acest program.

Avansul, marea problema

Am mers ieri la cateva banci din oras, pentru a afla conditiile de acordare a imprumutului pentru locuinte. Am primit detalii despre "Prima Casa" de la BCR, Banca Transilvania si Pireus Bank. "La un venit net de 2.000 de lei de familie, cu o vechime mai mica de un an la ultimul loc de munca, nu poti primi bani pentru programul Prima Casa", a spus Liliana Popa, angajata a BCR Slatina.
Practic, un credit facut anterior pentru achitarea avansului de 5% din valoarea locuintei nu le permite tinerilor cu venituri medii sa mai primeasca un imprumut pentru "Prima Casa". "La venitul net de 1.400 de lei al unei familii fara copii, suma acordata este de 20.000 de euro, cu o rata lunara de 107 euro. Acest credit este pe o perioada de 30 de ani, iar rata lunara nu este fixa. Odata la trei luni, rata se recalculeaza, putand sa creasca sau sa se micsoreze", a spus angajata Pireus Bank.

"Acest program nu este pentru cei cu salarii mici"

Tinerii care isi puneau sperantele in acest program sunt foarte dezamagiti. "I-am pus pe parinti sa faca un credit pentru a plati avansul, iar acum ne-au respins dosarul la o banca si l-am adus la alta. Aici ne-au spus ca ne pot da 18.000 de euro, dar ne e teama ca pana la final tot o sa ne respinga si aici. Acest program nu este pentru cei care lucreaza in orase mici, pe salarii mici", a spus Iulian, de 28 de ani, care s-a inscris la "Prima Casa".

Nu s-a vandut nimic

Agentiile imobiliare nu au vandut nici o casa prin acest program. "Oamenii nu au siguranta locului de munca, au deja credite si, in conditiile acestea, este foarte greu sa mai obtii bani de la banca", a spus Elena Calin, reprezentanta agentiei imobiliare Ritz. Zvonurile de pe piata imobiliara potrivit carora preturile locuintelor vor creste odata cu "Prima Casa" s-au dovedit nejustificate in Slatina. "Preturile locuintelor au ramas aceleasi. Cei care vor cu adevarat sa vanda trebuie sa uite preturile apartamentelor din anii trecuti", a spus Catalin Neaga, reprezentant al agentiei Imobiliar Consloc.
In Slatina, garsonierele costa intre 70.000 si 80.000 de lei, apartamentele cu doua camere sunt chiar si 120.000 de lei, iar cele cu trei camere costa intre 150.000 si 160.000 de lei. Chiar daca preturile au scazut aproape la jumatate in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile s-au diminuat considerabil, spun agentii imobiliari.