Programul guvernamental "Prima Casa", prin care statul spera sa deblocheze piata imobiliara, a scumpit locuintele vechi cu pana la 10%. Proprietarii cer bani mai multi, dar potentialii cumparatori se rezuma la a tatona piata.

In plina criza economica, fara a tine cont de faptul ca salariul mediu continua sa scada, ca leul s-a devalorizat semnificativ in raport cu moneda europeana si ca preturile din piata imobiliara au scazut tocmai pentru ca putini craioveni au fost dispusi anul acesta sa-si cumpere un imobil, proprietarii de locuinte au decis ca este momentul unei scumpiri. Motivul principal este mult mediatizatul program "Prima Casa". "Se observa o crestere usoara (5-10%) a preturilor in piata (proprietarii care cereau inainte 50.000 de euro, cer acum 55.000, iar cei care cereau 55.000, cer 58.000 - 60.000 de euro). Nu este o crestere sustenabila", a declarat Cristian Clenciu, directorul agentiei CDC Imobiliare. Acesta a explicat ca majorarea costurilor locuintelor cu pret mic este urmarea declaratiilor legate de programul guvernamental "Prima Casa", prin care cei care nu au o locuinta proprietate personala isi pot achizitiona una cu garantii de la stat in limita a 60.000 de euro. Proprietarii au omis insa un aspect - banii sunt garantati, nu si achitati de stat, iar craiovenii sunt destul de prudenti in a face cheltuieli mari. "In ultima luna, preturile au mai crescut putin in piata. Oamenii se informeaza in numar tot mai mare de la lansarea programului 'Prima Casa', insa nu se incheie multe tranzactii. Clientii inca tatoneaza terenul", a explicat Bogdan Buzatu, directorul agentiei General Imobiliare.

Cel mai mult a crescut pretul apartamentelor cu doua camere

Proprietarii din Craiova nu sunt singurii care incearca sa profite de programul "Prima Casa". "Iulie este prima luna din ultimul an in care preturile apartamentelor din Bucuresti au inceput sa creasca", arata analiza lunara realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International. "Cele mai influentate au fost apartamentele cu doua camere, ale caror preturi au urcat cu 10-15% in ultima perioada, ca urmare a programului 'Prima Casa'", noteaza wall-street.ro. Afirmatia este confirmata si de site-urile de specialitate. "Conform raportului de monitorizare imobiliara realizat pentru prima jumatate a lunii iulie de AnunturiParticulari.ro, preturile apartamentelor au crescut fata de luna precedenta. Este pentru prima data in ultimele 16 luni cand asistam la o apreciere a preturilor pentru locuintele din Bucuresti", noteaza www.fluximobiliar.ro, care precizeaza ca nu cererea efectiva este cea care a generat cresterea, ci doar speranta proprietarilor ca, in sfarsit, isi vor vinde proprietatile, cea mai mai mare influenta venind pe fond psihologic si fiind provocata de programul "Prima Casa". Totusi, entuziasmul proprietarilor legat de succesul mult discutatului program s-a reflectat doar in pretul solicitat initial si nu in cel de tranzactionare. De cele mai multe ori, preturile de vanzare efectiva se situeaza sub preturile medii de strigare.