Bancile locale nu au primit inca noile conditii de acordare a creditelor garantate de stat, ordonanta de urgenta data pentru programul "Prima casa" este evaziva, iar BNR spune clar ca nu poate nimeni sa oblige bancile sa scada dobanzile. GdS va arata cat va costa, acum, creditul pentru locuinte si care sunt tendintele bancare atunci cand intra in vigoare noul program. Este posibil ca rata bancara sa creasca.

Tinerii care doresc sa-si achizitioneze o locuinta prin programul "Prima casa" trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si sa nu se astepte la minuni in achizitionarea unei case. Desi programul ar trebui sa devina operabil peste o saptamana, "actorii" cei mai importanti in acest proiect, adica bancile care acorda credite pentru achizitionarea "primei case", nu au nici un element in plus fata de ceea ce se cunoaste. Lor nu le-au venit noi norme de la centralele din Bucuresti, nu le-au venit noile dobanzi aplicabile si nici macar nu stiu daca sunt sau nu incluse in programul "Prima casa". In alta ordine de idei, tinerii care vor sa-si cumpere o locuinta noua cu credit ipotecar si cu garantia statului mai au de asteptat si din alte considerente. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009, care reglementeaza programul "Prima casa", prezinta cadrul general de garantare a creditelor pentru achizitionarea de locuinte. "Nu au fost adoptate norme metodologice si nici bancile nu si-au stabilit propriile norme interne sau strategii in acest sens. Asa ca eu cred ca va dura ceva timp pana devine operabil programul 'Prima casa'. Nu se cunosc nici bancile care fac parte din program", a spus un bancher din cadrul Raiffeisen Bank. "Poate sa dureze ceva mai mult pana analizeaza juristii toate aspectele, toate detaliile", sustin si surse din CEC Bank. Altii nu sunt de aceeasi parere. "Nu are de ce sa dureze foarte mult, pentru ca este un credit clasic, iar o imbunatatire a unei proceduri de acest gen se face relativ repede si nu necesita norme suplimentare din partea bancii", sustin surse din BRD. Pana acum se stie doar ca statul va garanta creditele pentru tinerii care isi cumpara prima casa (veche sau noua), daca pretul locuintei este de maximum 60.000 de euro, potrivit OUG nr. 60/2009, iar cei care dobandesc astfel o locuinta sunt obligati sa nu o instraineze timp de cinci ani. Avansul platit de tineri va fi de doar 5% din valoarea creditului, fata de 20-25% cat este la creditele clasice. De asemenea, garantia in numele statului va fi acordata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care va fi autorizat de Ministerul Finantelor sa acorde garantii si pentru persoane fizice.

Dobanzi mai mici? Nu se stie

Euforia care s-a creat in jurul programului "Prima casa" se stinge treptat. Initial, guvernantii spuneau ca vor fi dobanzi mai mici la creditele ipotecare, datorita garantiilor din partea statului pentru cei imprumutati. In realitate, bancile reduc dobanzile doar daca vor. Nimeni nu le poate obliga sa le micsoreze, pentru ca sunt entitati private, spunea recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Potrivit banknews.ro, in jur de 20 de banci s-au inscris in program, iar dobanzile sunt cuprinse intre 5,5% si 14% pe an la creditele in euro si intre 13% si 23% la imprumuturile in lei. Cele mai atractive dobanzi indicative au fost cele propuse de Alpha Bank, BRD si CEC Bank. Analistii spun ca nu vor scadea dobanzile decat cu 1-2% fata de cele actuale. Unii bancheri sustin ca dobanzile practicate vor fi cu un punct procentual peste cele la care se imprumuta statul (in lei), adica vor ajunge la 12%. In plus, chiar daca bancile vor micsora dobanzile, nimeni nu spune ce se intampla cu comisioanele bancare, care si asa nu sunt de neglijat.

Ce dobanzi se practica acum pe piata bancara

Alpha Bank a perceput 12,5% pe an, pentru creditele in investitii imobiliare acordate in lei, in luna aprilie, respectiv 7,5% pe an la imprumuturile in dolari. CEC Bank are tot 12,5% la lei si 9,4% la euro. BRD practica o dobanda de 12,15% pe an pentru creditele ipotecare in lei si 7,286% la cele in euro. In acelasi timp, BCR solicita o dobanda variabila de 13,5% pe an la lei, dar in primii cinci ani dupa acordarea creditului, dobanda este fixa, in procent de 18,25% pe an.

Credit scump, te incadrezi greu

O familie tanara care doreste sa-si cumpere acum o locuinta noua de la CEC Bank, de exemplu, trebuie sa aiba venituri consistente. Sa presupunem ca familia doreste un credit de 200.000 de lei. La CEC - banca de stat in plin proces de capitalizare din partea statului roman - familia data ca exemplu afla ca gradul de indatorare este de maximum 55% din veniturile cumulate ale celor doi soti, pentru un imprumut in lei pe 25 de ani si la o dobanda de 12,5%. Rata plus dobanda, la suma de 200.000 de lei, vor fi de 2.114 lei pe luna, potrivit calculatorului orientativ de pe adresa de internet a bancii. Adica acesti tineri trebuie sa aiba venituri de cel putin 3.900 de lei pe luna. Sa presupunem ca dobanda ar scadea cu 2% pentru cei care intra in programul "Prima casa". Tinerii nostri ar trebui sa se incadreze la o rata de 1.700 de lei pe luna (fara comisioane). Aceeasi suma exprimata in euro (47.732 de euro) ar avea o dobanda de 9,4%, iar familia ar plati o rata lunara de 462 de euro (1.935 de lei). Este mai putin decat la lei, dar gradul de indatorare scade la 43% din venituri. BRD percepe o dobanda de 12,15% la lei. Pentru aceeasi suma imprumutata de tinerii nostri - 200.000 de lei - , dar pe 20 de ani (adica maximul perioadei permise de banca) si cu avans minim 20%, familia craioveana plateste lunar 2.420 de lei, potrivit unui calcul orientativ. Tinerii trebuie sa aiba venituri cu mult peste 4.000 de lei pe luna, pentru a se incadra. Prin programul "Prima casa", unde avansul va fi doar de 5%, familia data ca exemplu va avea de restituit bancii o suma si mai mare. Deci si rata va fi mai mare, daca banca nu scade semnificativ dobanda. Aceeasi banca practica la euro o dobanda de 7,286%. Pentru suma de 47.732 de euro, cu un avans de 15-20%, calculatorul virtual al bancii arata ca tinerii vor achita (orientativ) 433 de euro pe luna, dar pentru un credit contractat pe 25 de ani. Din nou apare aceeasi problema: daca respectivii clienti vor achita doar un avans de 5%, atunci va trebui sa se imprumute de mai multi bani de la banca. Asa ca eventualele scaderi de dobanda ar putea fi anulate de sumele in plus pe care le imprumuta beneficiarii "Primei case".
Finantele selecteaza bancile
Ministerul Finantelor Publice va organiza o licitatie pentru a selecta bancile care sa se ocupe de program, informeaza NewsIn, iar criteriile sunt legate de: reprezentarea bancii la nivel national, avansul de 5% si dobanda pe care o ofera si care trebuie sa fie sub cea practicata in prezent.
"Nu au fost adoptate norme metodologice si nici bancile nu si-au stabilit propriile norme interne sau strategii in acest sens. Asa ca eu cred ca va dura ceva timp pana devine operabil programul 'Prima casa'. Nu se cunosc nici bancile care fac parte din program".
Reprezentant Raiffeisen Bank