Pretul caselor si terenurilor bat pasul pe loc. Deocamdata. Eliminarea avansului la credite, alaturi de renuntarea la limitele pentru ratele lunare, nu afecteaza piata imobiliara din Oradea. In mod normal, fara avans, ar trebui sa creasca cererea pe acest segment, iar bancile sa fie asaltate de clienti. Daca la nivel national anumiti agenti imobiliari au anuntat ca s-ar putea scumpi preturilor apartamentelor vechi in mod artificial, la nivel local agentii imobiliari sunt mult mai retinuti, ei prevad ca, pe termen lung, preturile sa scada.
"Faptul ca BNR nu mai impune bancilor comerciale restrictii nu va afecta piata imobiliara locala. Trebuie sa se stie ca pana la urma rata de indatorare o stabileste tot banca, iar daca un client are venituri de 300 sau 400 de euro/luna, ii va fi acceptata o rata de 150 sau chiar 200 de euro, dar nu mai mult. Nicidecum nu ii va fi acceptata o rata de 75% din venituri, intrucat o familie nu poate trai cu mai putin de 100 de eruo pe luna. Daca insa cineva are venituri de 4.000 de euro pe luna, atunci banca ii poate retine si 3.000 de euro rata, pentru ca o familie poate trai linistit cu 1.000 de euro pe luna. Eu personal cred ca piata imobiliara se va calma, iar odata cu aparitia mai multor apartamente noi, preturile celor vechi vor incepe sa scada usor-usor. Pana atunci insa piata doar se va calma",
ne-a declarat Popa Munteanu, agent imobiliar din Oradea.
Elvira Bonta, alt agent imobiliar, ne-a declarat la randul ei ca preturile apartamentelor in Oradea nu vor creste in urma masurii BNR. "Nu este posibil asa ceva, mai ales ca, dupa cum se stie, puterea de cumparare a populatiei Oradiei s-a diminuat foarte mult in ultimele luni. Oricum s-a sarit calul extrem de mult in ceea ce priveste preturile actuale ale apartamentelor vechi. La ora actuala cei care vand pun preturi destul de piperate numai pentru ca au auzit pe unul sau pe altul cu ce suma, vezi Doamne, si-a vandut apartamentul, dar la negocierea propriu-zisa cei care vand se vad nevoiti sa lase mult din pret. Ma refer aici la cei care vor intr-adevar sa vanda. Prevad insa ca in viitorul apropiat preturile apartamentelor vechi vor scadea. Oricum eu cred ca ceea ce s-a spus la TV in ultimele zile este doar o simpla campanie dirijata pentru ca oamenii sa apeleze la credite.

Atunci cand insa un client se duce direct la banca si solicita un credit, va simti pe pielea lui cat de greu se poate obtine si cate conditii trebuie indeplinite.
Nu cred ca bancile se vor arata mai flexibile, chiar daca BNR a luat masura pe care a luat-o", a precizat agentul imobiliar.
Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a comunicat ca ar fi totusi posibila o crestere a preturilor locuintelor, conditionata de volumul de credite suplimentare care vor fi acordate de banci. Cu alte cuvinte, mai multi bani pe piata imobiliara vor alimenta cererea de locuinte, crescand in acest fel preturile apartamentelor. Totusi exista o rezerva in privinta unei anumite majorari, avansul preturilor fiind direct influentat de volumul creditelor suplimentare. Daca volumul creditelor nu creste, nu se va putea vorbi despre nicio majorare.