Cumparatorul Bancii Comerciale Romane (BCR) va avea obligatia sa lis-teze banca in trei ani de la preluare si sa acorde dividende de minimum 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa, au declarat pentru Mediafax surse din actio-nariat.
Prevederile fac parte dintr-un acord semnat de cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si comisia de privatizare a BCR si vor fi incluse in contractul de vanzare a pachetului majoritar. Listarea se va realiza prin oferta publica de vanzare.
Unele surse afirma ca pretul vehiculat de reprezentantii SIF pentru jumatate din pachetul pus in vanzare la privatizare plasea-za valoarea BCR la aproximativ 5 miliarde de euro.
In aceste conditii, listarea bancii reprezinta o veste foarte buna si pentru salariatii si o parte din pensionarii BCR, care au cumparat actiuni ale bancii. Anul trecut, AVAS a vandut catre acestia un pachet de 8% la un pret de 10.305 lei/actiune (0,25 euro/ actiune in 2004), valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproape 17 milioane de euro. Astfel, la o valoare de piata de 5 miliarde de euro, valoarea pachetului detinut de salariati ar valora 400 de milioane de euro, de peste 23 de ori mai mult decat suma platita.
Un pret ridicat la privatizare va aduce un castig mult mai rapid Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si Inter-national Finance Corporation, care au platit anul trecut 222 de milioane de dolari pentru 25% plus doua actiuni BCR. La o van-zare corespunzatoare unei valori de piata pentru 100% din BCR de 5 miliarde de euro, cele doua institutii internationale ar obtine un profit de peste jumatate de miliard de euro fiecare. Recent, comisia de privatizare a anuntat ca pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. Pe baza punctajului aprobat vor fi analizate ofertele angajante - care trebuie depuse cel mai tarziu la 17 octombrie 2005 - si vor fi selectati doi investitori pentru negocierile finale.
In cursa pentru preluarea BCR se numara Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas.