Pretul petrolului va fi, in medie, de 56,11 dolari pe baril in 2008, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si preluat de Mediafax. In ceea ce priveste prognoza pentru anul viitor, analistii estimeaza un nivel de aproximativ 64 de dolari pe baril. Scaderile semnificative ale pretului aurului negru se datoreaza incetinirii ritmului de crestere a cererii globale si extinderii productiei petroliere in vestul Africii si in Orientul Mijlociu, explica analistii.
ßi datele furnizate de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) arata ca cererea de titei va creste anul acesta cu 1,3 milioane de barili pe zi, volum cu 80.000 de barili pe zi mai mic decat cel estimat cu o luna in urma. Chiar ieri, pretul barilului a scazut sub 71 de dolari, fiind cel mai mic nivel din ultimele doua luni.
Analistii sunt optimisti si cred ca problemele legate de intreruperile livrarilor din mai multe state importante si scaderea productiei in unele tari care nu fac parte din OPEC se vor rezolva pana in 2008, iar capacitatea de productie va creste in Africa si in Orientul Mijlociu. (M.C.)