Pretul terenurilor pe Luna a crescut cu 40% de la inceputul lui 2007, potrivit anunturilor imobiliare de pe Internet, se arata intr-o analiza realizata de banca de investitii UBS, informeaza Reuters, citat de Medifax. Lansand un avertisment de sfarsit de an, specialistii de la UBS spun ca "studiul lor ezoteric" asupra stirilor in domeniu sugereaza ca aceasta crestere a valorii proprietatilor de pe Luna poate fi un indicator al preturilor proprietatilor imobiliare din Statele Unite.
Pretul unei bucati de teren lunar, care a crescut vertiginos in perioada 1997-2001, a suferit o regresie medie in perioada 2002-2003, dupa ce proprietatile au fost scoase la vanzare online, spun specialistii. In decembrie 2005, pretul unui acru de teren lunar era de 37 de dolari, un record inregistrat cu noua luni inainte ca pretul locuintelor din Statele Unite sa creasca similar. Un acru are aproximativ 4.047 de metri patrati. In perioada 2005-ianuarie 2007, pretul unui acru de teren lunar a scazut cu 56%, ceea ce reprezinta 16 dolari, potrivit aceluiasi raport. Pe de alta parte, tratatele incheiat de Natiunile Unite insista asupra faptului ca guvernele nu pot pretinde drepturi de proprietate asupra Lunii. Totusi, incercarea de a inchide o fisura care permite persoanelor private sau firmelor sa faca acest lucru nu a avut parte de succes.
"Ambasada Lunara" (Lunar Embassy) a fost infiintata in 1980 si este condusa de americanul Dennis Hope, cel care a revendicat si informat guvernele SUA, URSS si Organizatia Natiunilor Unite (ONU) ca sunt proprietarul planetelor sistemului solar, cu exceptia Terrei, urmand sa comercializeze proprietati extraterestre. Hope a speculat faptul ca in Tratatul "Outer Space", semnat de Natiunile Unite, li se interzicea guvernelor lumii sa revendice Luna sau alte corpuri ceresti. Documentul omitea insa de la interdictie persoanele fizice sau corporatiile. Guvernele mentionate nu au reactionat, asa ca, de mai bine de 25 de ani, americanul vinde terenuri pe Luna, Marte, pe Venus sau pe Io - satelit al lui Jupiter. Hope si-a deschis ambasade din Japonia pana in Canada si "agentii" in Europa de Est. La noi, reprezentantul "Ambasadei Lunare" este Adrian Dragan. "Tinand cont de succesul international al afacerii lui Hope - peste 3,5 milioane de clienti - am incheiat cu el in 2001 un agreement, devenind astfel agent pentru Romania. Pentru ca si aici existau doritori de proprietati extraterestre care si-au cumparat insa parcele de "pamant" pe Luna prin intermediul agentului din Ungaria", a declarat pentru cotidianul "Ziua" Dragan.
In martie a acestui an, o parcela de 70 ha pe Luna se vindea cu 69,99 de euro, aceeasi suma fiind pentru 80 ha pe Venus, Marte sau Io. Cumparatorul primeste titlul de proprietate cu datele de identificare a lotului, harta planetara (pe care un stegulet al Romaniei este plasat chiar in dreptul lotului respectiv) si Codul de legi planetare.
Tot pana in luna martie, aproape 1000 de romani sunt, cu acte in regula, proprietari de terenuri extraterestre. Adica detin loturi de "pamant" pe Luna, Marte sau Venus. La sediul dintr-un apartament al "Agentiei pentru Romania" a "Ambasadei Lunare", de pe strada Nerva Traian din Bucuresti, se fac tranzactiile funciare cu hectare selenare sau martiene. Aici, agentul autorizat Adrian Dragan este nemultumit de faptul ca, pentru Venus, abia de s-au comercializat 10 loturi de teren.