Cotatia petrolului a atins, marti, un nou maxim istoric, depasind nivelul de 81 de dolari pe baril, avans favorizat de ingrijorarile privind reducerea rezervelor de titei pentru sezonul de iarna din SUA, cel mai mare consumator la nivel mondial, transmite Reuters.
Petrolul de referinta pe piata americana, cu livrare in luna octombrie, a fost cotat la 81,06 dolari pe baril la 7:10 GMT, in crestere cu 49 de centi, dupa ce a atins, in timpul sedintei de tranzactionare, nivelul maxim de 81,24 dolari pe baril. Cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa londoneza, a crescut cu 27 de centi, la 77,25 dolari pe baril.
Dintre cauzele care au condus la scumpirea titeiului sunt uraganele si alti factori de risc care afecteaza volumul livrarilor de petrol, impreuna cu scaderea stocurilor din SUA si deteriorarea fluxurilor de fonduri catre sectorul de energie, pe fondul performantelor slabe ale pietelor de capital. Numai de la inceputul anului, pretul titeiului a castigat 33 de procente.
Goldman Sachs a prognozat, luni, ca pretul petrolului de referinta pe piata americana va crette la 85 de dolari pe baril pana la finele anului, cu 13 dolari peste nivelul anticipat anterior, si ar putea continua avansul, atingand chiar 90 de dolari pe baril, ca urmare a rezervelor limitate.
Pretul actual al petrolului este de patru ori mai mare fata de nivelul din 2002, dar sub un maxim de 90 de dolari pe baril atins in timpul revolutiei din Iran din 1979, precum si la inceputul razboiului dintre Iran si Irak, din anul urmator.