Pretul petrolului poate scadea la jumatate in urmatorii cinci ani. Directorul executiv al British Petroleum, John Browne, citat de BBC, estima ca pretul petrolului ar putea scadea, pe termen mediu, la aproximativ 40 de dolari pe baril, iar pe termen lung, ar putea scadea pana la 25-30 de dolari. Aceste scaderi de pret vin ca urmare a campurilor petrolifere largi care nu sunt exploatate in prezent, din apropierea Marii Caspice, din vestul Africii si din Rusia.
Un alt factor care va duce la scaderea pretului petrolului este in opinia lui Browne, tehnologia. Cu ajutorul noilor metode, cantitatea de petrol extrasa din zacamant va creste pana la 50-60%.
In plus, tehnologiile vor reduce si din costurile extractiilor. ßi dezvoltarea surselor de energie alternative, regenerabile, utilizate in special de europeni, va conduce la scaderea pretului petrolului. Astfel ca, in ciuda pretului mai mare al energiei regenerabile, europenii o folosesc, intrucat protejeaza in acest mod mediul inconjurator. (M.H.)