Pretul petrolului a scazut usor joi, dupa ce miercuri a atins nivelul istoric de 100 de dolari pe baril, alimentat de estimarile privind scaderea stocurilor in Statele Unite, deprecierea dolarului si amplificarea riscurilor geopolitice, transmite Reuters. La ora 07:47 GMT, petrolul destinat pietei americane, cu livrare in februarie, era cotat in scadere cu 41 de centi, la 99,21 dolari pe baril.
Miercuri, pretul petrolului a atins nivelul de 100 de dolari pe baril, pe fondul cererii ridicate venite din partea fondurilor de investitii si a escaladarii violentelor in Nigeria si Algeria. Pretul petrolului Brent a scazut joi cu 39 de centi, la 97,45 dolari pe baril.
Investitorii asteapta joi publicarea datelelor oficiale referitoare la evolutia de saptamana trecuta a stocurilor de petrol ale Statelor Unite. Analistii anticipeaza un declin de 2,2 milioane de barili, a saptea scadere consecutiva. Cu toate ca pretul petrolului a atins 100 de dolari pe baril, administratia de la Casa Alba a anuntat ca nu va recurge la rezervele de petrol pentru situatii de urgenta, pentru a determina scaderea cotatiilor.
Reprezentantul Indoneziei in cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat joi ca pretul titeiului ar putea atinge nivelul de 100-110 dolari pe baril, iar OPEC ar putea decide, la o reuniune programata pentru luna februarie, sa majoreze productia.
Cotatia petrolului este de aproape trei ori mai mare fata de nivelul anului 2003, cresterea fiind alimentata de cererea ridicata din China si alte natiuni in curs de dezvoltare, nivelul redus al stocurilor si problemele geopolitice, iar unii analisti considera ca preturile ar putea ajunge, in urmatorii cinci ani, la 200-250 de dolari pe baril.