Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare (RATrf) Craiova dau asigurari ca din ianuarie 2011 nu se pune problema majorarii pretului mediu local de referinta, care este 194,08 lei/gigacalorie.

Pentru ca pretul gigacaloriei sa ramana neschimbat in aceasta iarna, exista insa o conditie: Complexul Energetic (CE) Craiova sa nu majoreze costurile de furnizare a agentului termic. "Pana in prezent nu s-a discutat despre cresterea pretului de furnizare a caldurii catre populatie. El nu a fost modificat, cu exceptia procentului impus de cresterea TVA-ului. Atata timp cat furnizorul nu aplica alt pret, nu avem motive sa modificam costul furnizarii caldurii catre craioveni", a declarat Nicolae Degeratu, director tehnic la RATrf Craiova.
Din evidentele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale (ANRSC) reiese ca exista localitati in care pretul de facturare la populatie aprobat in 2010 de autoritatea administratiei publice locale este sensibil egal cu pretul local de referinta calculat pentru anul 2011, printre acestea fiind si Craiova, unde se percepe unul dintre cele mai mari preturi din tara pentru o gigacalorie, 194,08 lei. In Brasov, pretul de referinta al gigacaloriei este de 191,73 lei, in Botosani - 183,50 lei, in Cluj-Napoca - 165 de lei, in Oradea - 174,71 lei. Exista localitati care au costuri mult mai mici, cum ar fi Ploiestiul, unde populatia plateste 121,92 lei/gigacalorie, Bucurestiul - cu 124 lei/gigacalorie, Ramnicu Valcea - 138,73 lei/gigacalorie. In realitate, costurile percepute de furnizorul de caldura al orasului sunt mult mai mari, dar acestea sunt subventionate atat de guvern, cat si de autoritatile locale.
Nici CE Craiova nu doreste sa majoreze pretul de furnizare a agentului termic catre Termoficare, ceea ce ar implica o crestere a pretului de facturare catre populatie. "Nu am cerut Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cresterea pretului de furnizare a agentului termic. Nu exista costuri in plus in procesul de productie, nu exista nici costuri pentru furnizare. Termoficarea are si asa datorii catre Complex. Ei sunt cu platile la nivelul sezonului 2009-2010. Prefer sa am o regie solvabila decat una in imposibilitate de a face plati, deci nu cer marirea pretului", sustine directorul CE Craiova, Constantin Balasoiu.

Autoritatile locale decid, ANRSC confirma

Pretul local de referinta este calculat la nivelul fiecarei localitati in functie de cantitatea de energie termica prognozata a fi livrata populatiei, de subventia acordata de la bugetul local si de costurile aferente combustibilului pentru producerea energiei termice. Acesta este calculat de ANRSC conform datelor transmise de furnizorii de energie termica cu avizul autoritatilor administratiei publice locale implicate. Pretul se stabileste in cursul anului curent pentru anul viitor, conform unei metodologii de calcul aprobate prin Ordin comun al ANRE si ANRSC.
Autoritatile administratiei publice locale implicate pot aproba preturi de facturare la populatie la nivelul localitatii mai mici sau mai mari decat pretul local de referinta calculat, majorand sau diminuand astfel subventiile proprii necesare. Media preturilor locale de referinta calculate pentru anul 2011, in toate localitatile in care se furnizeaza energie termica in sistem centralizat, inregistreaza o crestere de aproximativ 10% comparativ cu media preturilor locale de referinta calculate la nivelul anului 2010, comunica pe 25 noiembrie Biroul de Presa al ANRSC.