Preturile gazelor naturale furnizate populatiei ar putea fi majorate, la 1 iulie, cu pana la 3%, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in perioada urmatoare de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat ieri pentru Mediafax surse din ANRE.
"In perioda imediat urmatoare va fi efectuata o analiza privind modificarea preturilor la consumatorii casnici. Din datele avute pana in prezent estimam o crestere usoara, de pana la 3%", au afirmat sursele.
La randul sau, presedintele ANRE, Gergely Olosz, a declarat ieri ca Autoritatea va decide pana la 15 iunie modificarea preturilor la gaze, fara sa ofere detalii. Ultima modificare a preturilor gazelor la consumatorii casnici a avut loc la inceputul anului, cand tarifele au scazut cu aproximativ 4%. Pe piata gazelor naturale consumatorii sunt impartiti in doua categorii. Segmentul consumatorilor captivi, populatia si firmele cu un consum redus cumpara gaze la preturile stabilite de ANRE, iar consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.
Tot de la 1 iulie, piata gazelor naturale va fi deschisa in totalitate, ceea ce va permite si consumatorilor casnici sa negocieze cu furnizorii pretul gazelor. (M.C.I.)