Operatorii din domeniul sistemelor de gestionare a apei sustin ca pretul apei de la robinet ar trebui sa creasca, pentru a permite companiilor sa faca investitiile necesare indeplinirii standardelor europene in domeniu. "Atit timp cit benzina, electricitatea, gazul sint la preturi occidentale, nu se pot asigura resursele necesare operarii, intretinerii si dezvoltarii sistemelor de apa daca se mentin tarifele actuale. Situatia este cunoscuta de autoritati, dar este invocat gradul de suportabilitate a populatiei. Ar trebui sa se inteleaga ca pretul trebuie sa creasca din ratiuni justificabile. Si aceste servicii sint de fapt o afacere ", sustine Florin Iliescu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Apei.
"Daca in Vestul Europei un litru de benzina costa 1 euro, un metru cub de apa potabila costa 1-2 euro, 1 metru cub de apa epurata costa 2-3 euro. In total, costul unui metru cub de apa tratata si epurata este de 3-4 euro. Ori la noi, costul cumulat pentru un metru cub de apa potabilizata si epurata nu depaseste, in medie, 0,75 euro”, explica Florin Iliescu.
Investitiile derulate pina acum in domeniul alimentarilor cu apa, canalizarilor si statiilor de epurare se ridica la circa jumatate de miliard de euro, si reprezinta in special reabilitari si modernizari realizate in cadrul unor programe de finantare internationala. Este vorba de MUDP 1 si 2 - doua programe incheiate si derulate pentru orase cu peste 100.000 de locuitori - ISPA, SAPARD si SAMTID, acesta din urma pentru orasele mici si mijlocii.

Pe ultimul loc in Europa la alimentarile din sate

Pina la stadiul UE mai e mult de lucru, chiar daca timp nu prea mai este. Romania s-a angajat sa-si rezolve problemele legate de alimentarea cu apa pina in 2015, si pe cele privind canalizarea si epurarea apelor uzate pina in 2018. La momentul actual nu se asigura servicii de alimentare cu apa decit pentru 65 - 66% din populatia Romaniei, si numai 55% din populatie are servicii de canalizare si epurare. Asta pentru ca noi avem o mare pondere a populatiei rurale, (40%), iar in zona rurala problemele sint rezolvate pentru numai 10% din populatie. La infrastructura legata de apa in zona rurala, Romania este pe ultimul loc in Europa. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 9% din populatia din mediul rural este conectata la sistemele de alimentare cu apa, fata de 22% din populatie in Belarus, 30% in Turcia, 50% in Ucraina si Federatia Rusa, 65 - 70% in Ungaria, Polonia sau Estonia. In ceea ce priveste accesul la canalizare, procentul din populatia rurala este de 10%, comparativ cu 60% in Turcia si 80% in Ungaria.