Emil Boc, presedintele Partidului Democrat, a atacat dur contractul incheiat cu OMV pentru privatizarea Petrom spunand ca el reprezinta "cea mai proasta afacere pe care statul roman a facut-o vreodata". Contactati in repetate randuri de ziarul nostru, reprezentantii Petrom s-au ferit sa comenteze in vreun fel declaratiile liderului democrat.
Potrivit Mediafax, liderul PD a dat vina pentru situatia creata pe guvernarea PSD dintre anii 2000-2004, timp in care s-a promovat coruptie si saracie. O alta nemultumire a presedintelui PD cu privire la privatizarea Petrom este legata de publicarea doar a 80% din continutul contractului de privatizare. In acest sens, reamintim ca directorul general adjunct al Petrom, Werner Schinhan, sustinea la inceputul acestui an ca, daca se doreste publicarea integrala a contractului, atunci Guvernul ar trebui sa dea o lege prin care sa se publice toate contractele de privatizare incheiate de autoritatile romane.
OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o pondere de 51% din capitalul societatii. Alti actionari mai sunt Banca Europena pentru Reconstructie si Dezvoltare, care are o participatie de 2,03%, 6,2% apartine actionarilor minoritari, iar restul de 40,7% din titluri apartine statului roman.
Mai trebuie spus ca o actiune Petrom era cotata ieri la 5.400 de lei vechi la Bursa de Valori Bucuresti, iar valoarea ei s-a mentinut constanta in pofida declaratiilor lui Boc.