Dupa ce tocmai a primit OK-ul Parlamentului European pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, intr-un articol intitulat “Fara acte si periuta de dinti in cartierele mizere“, ziarul “Die Welt“ prezinta sumbru situatia din Romania.
Ca si in trecut, saracia este si acum o problema a Romaniei, scrie ziarul german. Aproximativ un sfert din populatie traieste cu mai putin de doi euro pe luna. In sate, alimentarea cu apa este zero, agricultura se face in conditii de ev mediu, in jurul Bucurestiului traiesc familiile de rromi cu nenumarati copii, fara pasapoarte si periute de dinti, trimisi la furat si la cersit. Zdrentarosii izbucnesc in lacrimi cand primesc cateva mii de lei, ceea ce inseamna cativa eurocenti. Ziarul mai citeaza pe vicepresedintele Cartelului Alfa, Petru Dandea, care sustine ca nivelul scazut al salariilor este cauzat de slabiciunile sistemului legislativ si ale miscarii sindicale de la noi, exploatate de investitorii occidentali.
Si alte publicatii germane comenteaza decizia Parlamentului European. Astfel, “Frankfurter Allgemeine Zeitung“, citat de Deutsche Welle, scoate in evidenta dubiile care persista printre europarlamentari in privinta progreselor facute de Romania. Ziarul din Frankfurt aminteste de marile carente romanesti in domenii precum contracararea coruptiei, justitia, securitatea la frontiere si protectia mediului ambiant. Cotidianul “Tageszeitung“ din Berlin analizeaza mai pe larg aspectele relevante ale aceleiasi chestiuni. Deutsche Welle citeaza din ziar: “Coruptia, frauda electorala si dirijismul de stat ar fi, potrivit expertilor, la ordinea zilei (in Romania - n. red.) si trebuie plecat de la premisa ca in alegerile din noiembrie trecut s-au falsificat 10 la suta din voturile electoratului“.