Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat intr-un interviu acordat Mediafax ca regreta ca inca nu a majorat Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). a€žNimeni, cand a ridicat vocea impotriva majorarii TVA, nu si-a pus intrebarea: cum vom putea sa obtinem 0,2% in plus din PIB pentru sectorul X bugetar? Miracole nu exista, deci daca vrem sa avem mai multi bani de cheltuit, avem nevoie de mai multe venituri. Din aceasta perspectiva, pot sa spun ca n-ar fi fost un gest nefolositor majorarea TVA, dar existand un asemenea cor de opozanti, sigur ca de multe ori poti sa-ti pui intrebarea si asupra corectitudinii pe fond, si asupra acceptabilitatii masuriia€œ, a comentat primul-ministru.

Tariceanu a afirmat ca a€žnu sunt genul care sa stau sa ma uit in urma foarte mult si sa regret ceea ce n-am facut. Prefer sa ma uit inainte si sa vad ce am de facut de azi incoloa€œ. Daca adaugam la aceasta premisa, a regretului, si declaratiile recente ale ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, care spunea ca majorarea TVA nu se va face in 2005, dar despre 2006 nu poate sa se pronunte, ajungem la concluzia ca anul viitor ne-ar putea intampina exact cu aceasta masura, una nepopulara, dar necesara bugetului.

Adevaruri trunchiate

Premierul a laudat din nou cota unica si a declarat ca actualul Guvern nu a introdus noi taxe si impozite, ci a facut reduceri. Ceea ce este oarecum adevarat, deoarece, dupa adoptarea cotei unice, pentru ca bugetul sa-si pastreze un oarecare echilibru, au fost majorate mai multe taxe si impozite, iar de la 1 ianuarie 2006 ne asteapta tot cresteri. Totodata, premierul a tinut sa sublinieze ca economia va creste in acest an a€žin jur de 5%, un ritm de crestere mai mic decat cel de anul trecut, care includea riscuri mari de supraincalzire a economieia€œ. Numai ca acest lucru nu inseamna neaparat salarii marite pentru bugetari. Tariceanu le-a transmis acestora ca, a€žin orice economie sanatoasa, salariile cresc in masura in care creste competitivitatea. Cu cat o economie este mai competitiva, cu cat este mai performanta, cu atat salariile pot sa creascaa€œ. El le-a explicat ca salariile lor au avansat foarte mult in acest an (a€žin Romania, in 2005, cresterea salariala a fost de peste 40%) si ca pentru 2006 a€žcresterile salariale vor fi mult mai temperatea€œ. In acealsi timp insa, premierul nu a omis sa spuna ca in perspectiva integrarii, preturile la gaze si la energia electrica vor fi in continuare consistent majorate.

Acordul cu FMI, pe punctul de a fi rupt

Tariceanu crede ca a€žRomania are economisti de valoare, care sunt capabili sa ne ofere solutii economice pentru o crestere economica durabila si stabilitate economica, fara sa avem nevoie de asistenta Fondului Monetara€œ. Potrivit acestuia, a€žRomania, ca viitoare tara membra a Uniunii Europene, trebuie sa arate ca are capacitatea sa-si gestioneze si singura - fara asistenta - problemele economice.a€œ
Intrebat daca ia in calcul in acest moment chiar si renuntarea la acordul cu FMI, Tariceanu a declarat ca nu poate sa nu ia in calcul si aceasta varianta. a€žRamane de vazut daca fata de obiectivele economice, daca fata de filosofia fiscala si bugetara pe care o avem, obiectivele noastre sunt concordante cu cele ale Fonduluia€œ, a mai aratat el. Premierul a mai spus ca in doua saptamani va avea loc cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, rectificare ce nu va mai fi a€žin minusa€œ, asa cum a fost prima. a€žNu vom taia deoarece constatam ca avem, pe de o parte, un surplus de venituri si, pe de alta parte, o executie bugetara care este excedentara, asa incat sunt multe ministere care vor primi sume suplimentarea€œ, a mai comentat seful Guvernului.