Cu toate ca doar unul din 10 romani are un plan de pensii in acest moment, peste 60% din populatie considera ca nu va putea trai doar din pensia de la stat, potrivit raportului "Atitudinea consumatorilor cu privire la economisire 2006" publicat de Aviva. La nivel mondial sase din zece persoane care mai au putin pina la pensie sint slab pregatite pentru rigorile financiare ale pensionarii, ceea ce ne duce cu gindul la o criza globala legata de virsta a treia, se mentioneaza in raportul "Consumer Attitudes to Savings Survey 2006".

"Studiul realizat demonstreaza ca pensiile nu reprezinta doar o problema locala, ci un domeniu de interes la nivel mondial. In general populatia din intreaga lume care mai are putin pina la pensionare pare sa inteleaga si sa accepte faptul ca termenul 'virsta de pensionare' nu mai este specific unei anumite virste si devine din ce in ce mai ambiguu", a comentat Richard Harvey, director executiv al Grupului Aviva.

Potrivit lui Sian Davies, director executiv al Henley Centre Headlight Vision, sondajul demonstreaza nevoia consumatorilor de a redresa balanta dintre virsta la care ei spera sa se retraga din activitate si abilitatea de a acoperi total nevoile financiare pe durata pensionarii.

"In Romania 35% din populatie a declarat ca nu stie unde sa mearga pentru a obtine o recomandare cu privire la planificarea perioadei pensionarii. Acest lucru este inacceptabil", sustine Shah Rouf, presedintele Aviva.

Deciziile financiare pot fi uneori dificile din cauza limbajului de specialitate, care nu este intotdeauna accesibil. Acest lucru ii sperie pe oameni, care refuza sa afle mai multe sau sa cumpere ceva despre care nu stiu daca va raspunde cel mai bine nevoilor lor. Se intimpla de multe ori ca oamenii sa-si doreasca pur si simplu sa discute despre optiunile lor financiare si sa nu cumpere nimic.

Studiul anual prin care s-au intervievat, timp de patru ani, 80.000 de oameni din 24 de tari, inclusiv Romania, condus de Henley Centre Headlight Vision si GfK, a descoperit ca 48% dintre pensionari regreta ca nu au facut mai mult pentru a se putea intretine in perioada pensionarii, iar mai mult de jumatate dintre cei care urmeaza a se pensiona se asteapta sa fie nevoiti sa continue sa lucreze si in perioada pensiei pentru a se putea intretine.

Sondajul "Consumer Attitudes to Savings" a fost intreprins in 2004 in 11 tari, in 2005 in 16 state si in 21 de tari in 2006, printre care Hong Kong, Spania, Taiwan, China, Republica Ceha, Ungaria, India, Lituania, Polonia, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Statele Unite ale Americii, Singapore, Italia, Olanda, Franta si Germania. Romania a fost introdusa in studiu in anul 2006.