La intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute dintre Guvern si prefecti a fost luata in discutie problema deficitului de muncitori existenta in special in sectorul de constructii, dar si in mediul rural. Executivul a cerut institutiilor judetene cu rol in domeniu sa faca o evaluare pentru identificarea unor solutii viabile in vederea rezolvarii problemei. Prefectul Mihai Capra considera ca principala problema o reprezinta salarizarea, dar, pe de alta parte, nu crede ca solutiile "exotice", cum ar fi aducerea de chinezi si indieni pentru a lucra pe santierele noastre, se inscriu in politica guvernamentala.



Lipsa constructorilor, dezmintita si de ministrul Pacuraru



Intr-un raport prezentat ministrului filipinez al Muncii, Arturo Brion, Administratia pentru Angajarea fortei de munca imigranta (POEA) spunea ca aproximativ 150.000 de muncitori din domeniul constructiilor vor fi necesari in Romania si alti 3.000 din domeniul sanitar, in Norvegia, informeaza publicatia Sun Star, in editia electronica. Mai multe state europene care se confrunta cu un deficit de forta de munca, printre care si Romania, vor avea nevoie de muncitori in domeniul constructiilor si cel sanitar, a anuntat Ministerul filipinez al Muncii, citat de publicatia Sun Star, in editia electronica. "Romania, care se confrunta cu deficit de mana de lucru, are in prezent nevoie de 150.000 de muncitori in domeniul constructiilor", a sustinut administratorul POEA, Rosalinda Baldoz. Potrivit lui Baldoz, in Romania sunt construite aeroporturi, poduri, precum si proiecte de infrastructura in domeniul industrial. Ea a explicat ca autoritatile filipineze colaboreaza cu cele doua tari-gazda, pentru o viitoare desfasurare a imigrantilor filipinezi in strainatate. In 2007, un total de 1,07 milioane de muncitori filipinezi au fost angajati in strainatate, cu un procent mai mult decat in 2006.

In replica, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat, luni, ca nu poate sustine declaratiile omologului sau filipinez, Arturo Brion, privind un deficit de 150.000 de locuri de munca in domeniul constructiilor, in Romania. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca, potrivit unei anchete, care a cuprins aproximativ 2.500 de societati de constructii, deficitul de forta de munca in acest domeniu ar fi intre 6.000 si 10.000 de locuri. "Nu am identificat un deficit de 150.000 de locuri de care vorbeste ministrul filipinez. Nu pot sa sutin declaratiile sale", a precizat Paul Pacuraru.

De asemenea, demnitarul a explicat ca pentru acoperirea deficitului existent pe piata fortei de munca, in cursul lunii februarie va fi organizata o bursa a locurilor de munca la Roma, in Italia, al carei scop va fi sa aduca acasa romanii care muncesc in strainatate.

Conform analistilor, cu o rata anuala a cresterii economice de opt procente si o populatie de 22 de milioane de persoane, economia Romaniei va avea o ascensiune constanta in urmatorii ani.