Ordonanta privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a afacerilor in domeniul comertului cu seminte de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea schemei de garantare pentru certificatele de depozit stabileste cadrul de functionare a institutiilor implicate direct in organizarea pietei primare a semintelor de consum si conexeaza sectorul real al productiei agricole cu piata financiara, prin emiterea unui titlu de valoare - certificatul de depozit - avand ca suport material semintele de consum disponibile in sistemul de depozitare licentiat.
Certificatul de depozit poate fi utilizat si pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse inscrisa in el in cadrul bursei de marfuri ca alternative ale tranzactionarii directe de seminte de consum.
Cadrul legal existent, respectiv Ordonanta de Urgenta nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, nu a functionat, deoarece au existat rezerve din partea depozitarilor, din cauza implicarii exclusive a acestora.
In acest scop se creeaza cadrul necesar pentru :
- licentierea depozitarilor care stocheaza semintele de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase si alte seminte destinate consumului uman, animal, industrializarii si comercializarii Licenta de depozit se emite la solicitarea depozitarului de catre MAPDR
Depozitele licentiate vor avea dreptul de a emite fiecarui fermier care aduce la depozit seminte de consum, la solicitarea acestuia, un certificat de depozit.
- eliberarea certificatelor de depozit - documente ce reprezinta in forma materiala titlu de credit negociabil reprezentativ al marfii, la ordin, emis de depozitar fermierilor la primirea semintelor si care poate fi transmis prin gir. Certificatul de depozit constituie titlu executoriu pentru semintele de consum depozitate, cat si pentru sumele imprumutate si dobanzile datorate bancilor comerciale in cazul in care acestea sunt utilizate ca garantie.
Schema de garantare a certificatelor de depozit
"Prin Ordonanta se constituie schema de garantare pentru certificatele de depozit" administrata de Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA"
Schema va avea ca sursa:
- 10 milioane euro suma alocata de MAPDR
- Contributia depozitarilor licentiati reprezentand 0,5% aplicat la valoarea fiecarui certificat de depozit emis
- Veniturile financiare aferente schemei.
Din aceste surse se va plati contravaloarea certificatelor de depozit in situatia in care se constata inexistenta sau indisponibilitatea stocurilor inscrise in certificatul de depozit.