Craiovenii se pot inscrie in aceste zile in Programul de stimulare a innoirii parcului auto, prin care statul acorda o prima de 30 de milioane de lei vechi pentru masinile casate. Cei care nu s-au grabit sa treaca pe la un dealer Dacia isi pot lua adio de la un Logan nou, toate autoturismele de acest tip fiind deja contractate.
Agentia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat lista producatorilor validati si a agentilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, in limita sumei de 49,5 miliarde de lei vechi. Lista cuprinde 29 de producatori agreati, printre care se regasesc Dacia, Daewoo, Fiat, Skoda, Citroen, Alfa Romeo sau Maserati. Programul este valabil pana la sfarsitul anului. In Dolj, pe lista operatorilor economici autorizati figureaza, deocamdata, cinci societati comerciale: SC REMAT SA, SC ADIDRAD COM SRL, SC OLTMETAL SA, SC EUROMOTORS SRL, SC 3R SA, toate din municipiul Craiova. "Lista va fi actualizata permanent, daca si alti operatori vor intra in program. Pentru a fi autorizat tehnic in activitatea de dezmembrare a vehiculelor uzate, un agent economic trebuie sa respecte conditii speciale de reutilizare, reciclare sau valorificare a pieselor, componentelor si materialelor de exploatare rezultate ca urmare a dezmembrarii, in scopul prezervarii si ameliorarii calitatii mediului", a declarat Ilie Gheorghiu, consilier la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj.
Paza speciala pentru a evita incidentele cu doritorii de Logan
Desi reprezentantii APM Dolj spun ca, oficial, programul de innoire a parcului auto va demara de luni, 10 iulie, in Dolj sunt concesionari care au finalizat deja oferta de autoturisme repartizate in acest sens. "Cand am primit verde de la Renault sa demaram inscrierile, am si servit clientii. Intr-o ora s-au dat toate Loganurile, i-am servit pe cei care s-au aflat in showroom in acel moment. Am incercat astfel sa prevenim ceea ce s-a intamplat anul trecut, cand am avut probleme mari. Atunci, oamenii au venit de la doua noaptea si dimineata au dat buzna peste vanzatoare. Am fost nevoiti sa angajam patru bodyguarzi, ca sa nu ia angajatii la bataie. Acum mai avem la dispozitie pentru acest program numai autoturisme Renault si Nissan", a declarat Luiza Scarlatescu, directoare de vanzari la REDAC, concesionar Dacia-Renault. Reprezentantii societatilor autorizate sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz spun ca se asteapta ca numarul persoanelor care vor dori sa beneficieze de Programul "Rabla" sa fie mai mare ca anul trecut. "In 2005 am primit circa 400 de astfel de masini, in general modelele Dacia si Oltcit, insa anul acesta ne asteptam ca numarul lor sa fie peste 500", a spus Dumitru Ghinea, directorul adjunct al SC REMAT Craiova.
Oferta tine cont de buzunarul fiecaruia
Primul pas pentru participarea la programul de innoire a parcului auto este inscrierea la unul dintre producatorii si importatorii de pe lista AFM. Persoanele care doresc sa se inscrie in program au nevoie de o nota de acceptare de la unul dintre producatori sau dealeri, dupa care masina se trimite la Remat, care este autorizat sa colecteze si sa dezmembreze masinile scoase din uz. De aici, urmeaza sa se elibereze un certificat de distrugere, necesar la Politie, pentru radierea autovehiculului. Ultimul pas il reprezinta intoarcerea la producator si achizitionarea noului autoturism, cele 30 de milioane urmand sa fie scazute din pretul masinii noi. Si angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj au beneficiat de Programul Rabla. "Eu mi-am luat anul trecut o masina noua, prin acelasi program. Am dat o Dacie, pe care o aveam de 17 ani, si mi-am cumparat un Logan", a spus consilierul Ilie Gheorghiu.
Potrivit dealerilor din Craiova, oferta tine cont de buzunarul fiecaruia. Exceptand Daciile Logan, deja epuizate si al caror pret pleaca de la 6.280 de euro, doljenii pot alege intre un Renault Clio, de peste 8.000 de euro, un Matiz al carui pret pleaca de la 5.300 euro, sau pot opta pentru un Maserati de 80.000 de euro.
Cel putin 12 ani vechime
Autoturismele date spre casare trebuie sa aiba o vechime de cel putin 12 ani, sa fie inmatriculate in Romania, sa contina grupul motopropulsor, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si catalizatorul sau echipamentele electronice de gestionare a functiilor autovehiculelor, daca acestea au fost prevazute din constructie.