Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a dat aviz favorabil pentru ridicarea detinerii pragului la SIF-uri de la 1% la 5%, dupa ce propunerea legislativa era blocata de aproape doi ani in parlament. Pentru ca Legea nr. 297/2004 privind piata de capital sa se modifice este nevoie ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze cresterea, institutia fiind for decizional in acest caz. Daca votul final va fi favorabil, atunci investitorii interesati de piata romaneasca de capital vor putea achizitiona pachete de maximum 5% din actiunile SIF-urilor, fata de limita de 1%, cat este in prezent. Ieri-dimineata, cotatiile SIF-urilor la Bursa de Valori Bucuresti urcasera si cu 12-13% peste cele din ziua precedenta.
"Este un lucru binevenit pentru actionarii SIF, pentru ca ei trebuie sa decida asupra chestiunilor importante dintr-o companie si, probabil, cand se va vota modificarea pragului in plenul Camerei Deputatilor, vor fi cresteri si mai mari ale cotatiilor SIF-urilor", a spus George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. Avizul Comisiei de buget-finante a starnit un mare interes in randul investitorilor pe Bursa. Asociatia Investitorilor de pe Piata de Capital (AIPC) cere urgentarea votului final in Camera Deputatilor.
"Avand in vedere importanta foarte mare pe care o are acest proiect de lege asupra pietei de capital din Romania, solicitam membrilor Camerei Deputatilor urgentarea demersurilor necesare pentru ca proiectul de lege sa fie supus votului in plenul Camerei Deputatilor", se arata intr-un comunicat de presa transmis de AIPC catre GdS. Cresterea cotatiilor la SIF-uri se va reflecta si in buzunarele milioanelor de cuponari care detin actiuni la aceste entitati. Catre inchiderea zilei bursiere, cresterile se temperasera, indicele BET-Fi (in componenta caruia intra societatile de investitii financiare) se stabilizase in jurul valorii de 4,35%.