Oamenii de afaceri romani au inteles ca trebuie sa se adapteze la mediul de afaceri european, care presupune idei competitive si servicii de calitate. Tocmai de aceea, din ce in ce mai multi afaceristi romani elaboreaza si sunt mereu in cautarea unor idei viabile, care sa prinda la publicul larg si acum, dar in special pe viitor. Au renuntat la vechile afaceri cu magazine de vanzari produse en-detail pozitionate intr-o intersectie "cu vad", lasand asta comerciantilor marunti, si s-au reprofilat pe afaceri din cele mai inedite, care sa ofere clientilor servicii de calitate intr-un timp cat mai scurt.
Cei care se pregatesc sa intre in mediul afacerilor, in momentul de fata, au constientizat ca acesta reprezinta un sistem complex de strategii si oferte in care doar cei mai buni reusesc. Drept pentru care proaspetii investitori apeleaza, in prima faza, la un cabinet de consultanta care poate prezenta alternativele unor afaceri de succes, suma necesara pentru investitii, precum si timpul si conditiile in care afacerea poate deveni profitabila. Una dintre afacerile "de viitor" o reprezinta lansarea de portaluri pe Internet care contin informatii din diferite domenii de activitate. Acest gen de afacere, care se afla deocamdata in stadiul de extindere, se adreseaza celor care sunt prea ocupati ca sa obtina informatiile de interes in mod traditional si care cu ajutorul Internetului si al portalurilor pot avea acces la toate informatiile necesare, intr-un timp destul de scurt. Firmele specializate in crearea de portaluri pe Internet depind de cererile societatilor comerciale, din orice domeniu, de a-si face cunoscuta afacerea publicului larg in sistem on-line, si care in ultima perioada a inregistrat o crestere simtitoare. O alta afacere a viitorului o reprezinta realizarea de efecte pirotehnice (afacere care nu reprezinta chiar o noutate). Personalul care se ocupa de o astfel de afacere trebuie sa fie specializat si autorizat in domeniu, iar dotarile tehnice folosite sa fie de ultima generatie. In functie de evenimentul la care sunt solicitate si spatiul in care se desfasoara acesta, efectele pirotehnice sunt de mai multe feluri: jerbe de scantei, inscriptionari pirotehnice, cascade de scantei si flash-uri.
Ciudateniile scot bani multi, cu investitii putine

Printre afacerile de succes, cu investitii minime si un profit considerabil obtinut intr-un timp destul de scurt, se numara fermele de chinchila, vipere, melci si struti. Cresterea chinchilei necesita o investitie minima si reprezinta o afacere banoasa, blana acesteia fiind foarte cautata in special in afara granitelor, pretul unei blani de chinchilla matura variind intre 80 - 100 de euro. In ultimii ani, consumul de melci a crescut usor in intreaga lume, piata mondiala s-a extins si ocupa noi teritorii, iar in Romania numarul celor care si-au pus pe picioare o ferma de crestere a melcilor este in continua. Acest gen de activitate este o afacere cu o amortizare mai lunga.Este necesar ceva mai mult de un an pana la culegerea si vanzarea primilor melci din ferma proprie. Pe un teren minim recomandat ca suprafata, de 2.500 de metri patrati, se pot obtine venituri de 8.000 - 9.000 de euro. Veniturile nu sunt influentate prea mult de costurile de productie, deoarece acestea sunt destul de scazute, avand in vedere ca pentru hrana nu exista costuri suplimentare, iar mana de lucru se poate asigura de catre familie. Daca unii s-au apucat de crescut chinchila sau melci, altii doresc sa creasca vipere pentru venin, intrucat afacerea se pare ca este deosebit de rentabila. Cu 2.000 de euro se poate incepe afacerea cu 300 de vipere, iar investitia se scoate in circa doua luni, avand in vedere ca gramul de venin se vinde cu sume cuprinse intre 800 si 1.000 de euro. Afacerea cu vipere este in acelasi timp periculoasa, dar si foarte banoasa, iar veninul este livrat in general companiilor farmaceutice, acesta fiind recunoscut ca remediu impotriva cancerului.

5.000 de euro pentru o familie de struti - adica doua femele si un mascul

Ca in orice afacere, cei care intentioneaza sa inceapa cresterea strutilor trebuie sa fie la curent cu foloasele ce rezulta din aceasta activitate: pielea, care este foarte moale si rezistenta, fiind cea mai rezistenta piele naturala comercializata, carnea are un continut redus de grasimi, colesterol si calorii, penele de strut sunt folosite pentru confectionarea mastilor de carnaval, iar ouale pot fi folosite atat in alimentatie, precum si la decoratiuni interioare. Pentru a incepe o afacere cu struti este necesara achizitionarea a cel putin doua femele si un mascul, un asemenea trio valorand cat o masina second hand, dar buna, adica 5.000 euro. Pentru incubator este nevoie de echivalentul unei alte masiuni - 4.000 euro, iar daca se mai doreste achizitionarea si a catorva pui pentru a intregi ferma, crescatorul trebuie sa mai scoata din buzunar inca cateva mii buna de euro. Astfel, se ajunge la peste 10.000 de euro, doar pentru inceput, fara a mai pune la socoteala plata angajatilor - ingrijitori, medici veterinari.

Potential energetic eolian, pe litoralul Marii Negre

O alta afacere a viitorului in Romania o reprezinta investitiile in constructia de centrale eoliene, asta pentru ca in tara noastra s-au identificat cinci zone eoliene, in functie de conditiile de mediu si topogeografice. Potentialul energetic eolian este cel mai favorabil pe litoralul Marii Negre, in zonele montane si podisurile din Moldova sau Dobrogea. Marile avantaje ale utilizarii energiei eoliene sunt protejarea mediului, costul de producere competitiv, comparativ cu al centralelor clasice, si timpul redus de montaj. Investitia intr-o astfel de centrala eoliana costa 3,5 - 4 milioane de euro, iar durata de recuperare a sumei dureaza in general 6-7 ani, dar cu o buna gestionare poate ajunge la 5 ani.