Salariatii si firmele cu restante la taxele si impozitele locale risca sa ramana fara bani in urma masurilor de executare silita.
Directia de Taxe si Impozite Craiova a facut in acest an popriri pe salariile si conturile debitorilor in valoare totala de peste 9,7 miliarde de lei vechi. 765 de restantieri la plata taxelor si impozitelor locale s-au trezit ca nu-si pot incasa integral salariile sau ca au conturile bancare blocate. Dintre acestia, 238 sunt persoane fizice care au cumulat datorii de circa un miliard de lei vechi si firme care au restante de 8,6 miliarde de lei. Directorul adjunct al Directiei de Taxe si Impozite Craiova, Eugen Calinoiu, spune ca, desi popririle pe salarii par cea mai rapida si eficienta modalitate de recuperare a banilor datorati bugetului, in realitate lucrurile nu stau asa, din cauza comunicarii defectuoase intre institutiile statului. Calinoiu acuza in special colaborarea cu Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj, institutia care ar trebui sa furnizeze informatii despre locurile de munca ale debitorilor. "Nu avem sprijinul ITM, care ne pune cu intarziere la dispozitie datele solicitate. Ei motiveaza ca au mult de lucru si ca nu au timp sa ne furnizeze datele, desi noi nu le-am solicitat volume foarte mari de informatii", a spus Calinoiu. Inspectorul-sef al ITM Dolj, Silviu Cotiga, nu a fost de gasit in ultimele zile pentru un punct de vedere in legatura cu comunicarea dintre cele doua institutii.
Conturi golite de inspectorii primariei
In ceea ce priveste conturile persoanelor juridice, informatiile sunt luate de la fisc. Conform legislatiei in vigoare, bancile comerciale au obligatia ca, de doua ori pe luna, sa comunice fiscului o lista completa cu toti cei care isi deschid conturi. De aici, informatiile pleaca spre institutiile bugetare care aplica masuri de executare silita a debitorilor. "Relatia cu fiscul merge destul de bine. Din momentul in care transmitem o adresa pentru poprire, bancile au obligatia ca in termen de cinci zile sa ne comunice daca au indisponibilizat sau nu conturile. In aceste cazuri, daca nu primim raspuns, noi avem dreptul, conform Codului de Procedura Fiscala, sa sanctionam directorii sau angajatii ca persoane fizice, precum si societatea daca nu ni se comunica datele solicitate. Pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse intre 50 si 1.500 de lei noi, iar pentru persoanele juridice - intre 500 si 10.000 de lei noi", a mai spus Calinoiu. Potrivit responsabililor din cadrul directiei de taxe si impozite, banii din conturi se pot recupera cel mai repede si mai bine, pentru ca in ceea ce priveste popririle pe salarii, cuantumul lunar este limitat la o treime din remuneratie.
Nu se pot pune popriri pe veniturile din somaj, ajutoarele sociale, pensiile de urmas sau alocatiile de stat pentru copii. In fine, alta masura de executare silita prin poprire se refera la executarea tertului poprit (executarea unor creante nerecuperate de debitor). Procedura este mai greoaie si se rezolva prin instanta de judecata, care da prioritate unor astfel de cazuri.