Problemele de mediu, resimtite zilnic de locuitorii nevoiti sa inspire noxele provenite de pe platforma siderurgica, sunt monitorizate, dar in secret, de conducerea Garzii Nationale de Mediu.



Investitiile pe care conducerea ArcelorMittal Galati sustine ca le-a facut pentru a realiza masurile restante din programul de conformare in domeniul mediului se afla in atentia speciala a comisarilor de mediu.

Astfel, dupa ce Garda de Mediu Galati a finalizat la inceputul acestei luni un control pe platforma siderurgica, al carui obiectiv principal l-a reprezentat verificarea stadiului de indeplinire a masurilor restante, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a fost prezent vineri la Galati pentru a discuta cu persoane din conducerea Combinatului.

Este a doua oara cand seful Garzii Nationale de Mediu face, in ultimele doua luni, o vizita la Combinat, intalnirea fiind si de aceasta data tinuta in secret fata de mass-media, desi problemele de mediu de la Combinat sunt unele de interes pentru toti locuitorii orasului, tinand cont de faptul ca societatea reprezinta principala sursa de poluare. Dupa intalnirea invaluita in mister, dintre seful Garzii Nationale de Mediu si conducerea Combinatului, ArcelorMittal Galati a emis un comunicat de presa in care a anuntat ca la ora actuala sunt implementate 64 de proiecte de mediu in valoare totala de 53 de milioane de dolari, in care sunt incluse si obiectivele din programul de conformare agreat cu Garda Nationala de Mediu.

In comunicatul de presa se mai precizeaza ca ArcelorMittal a investit pana la sfarsitul lunii iulie peste 19 milioane de dolari in proiectele de mediu incluse in programul de conformare, iar la finele acestei luni va fi data in functiune instalatia de desprafuire de la Furnalul nr. 5, in valoare de 7,5 milioane de dolari.

Care este punctul de vedere al comisarului general al Garzii Nationale de Mediu privind problemele de mediu de la Combinat, care a fost invitat sa participe la 30 august la inaugurarea instalatiei de desprafuire, este greu de stiut, tinand cont de lipsa de transparenta legata de aceste intalniri.

Comisarul sef al Garzii Judetene de Mediu, Gabriel Panaitescu, ne-a declarat ca procesul verbal de control a fost transmis conducerii Combinatului pentru a fi semnat, urmand ca ulterior sa se stabileasca sanctiunile ce vor fi aplicate Combinatului pentru neregulile constatate.

"Dintre cele 13 masuri restante trei sunt finalizate, opt sunt in diverse stadii de derulare, iar doua vor fi incheiate anul viitor, respectiv desprafuirea Otelariilor nr. 1 si 3. In urma verificarilor am dispus indeplinirea unui numar de 50 de masuri, cea mai importanta fiind eliminarea emisiilor fugitive de la UCC, o alta masura fiind asigurarea pazei permanente la Halda de Zgura", ne-a precizat Gabriel Panaitescu.

Singura sanctiune care a fost deocamdata aplicata de catre comisarii Garzii de Mediu a fost in valoare de 5.0000 de lei unei firme subcontractoare care depozita in mod necorespunzator deseurile.