Craiovenii nu se inghesuie sa incheie polite obligatorii si le prefera pe cele facultative. Daca pana in ianua-rie 2011 ei nu incheie asigurari obligatorii de 10-20 de euro, risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Politele de asigurare facultativa a locuintei se vand mai bine decat cele obligatorii - lansate in urma cu o luna. Pretul unei polite obligatorii este de 10 euro pentru locuintele de tip B - constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 de euro pentru casele de tip A - cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn (65%). Polita obligatorie are valabilitate de un an, iar suma asigurata pe care proprietarul o poate primi este de 10.000 de euro - in cazul locuintelor de tip B si de 20.000 de euro - in cazul locuintelor de tip A. Proprietarii de locuinte din Romania au ca termen de asigurare sase luni de la data intrarii in vigoare a obligatiei, adica luna ianuarie 2011. Nu toate companiile de asigurari de pe piata romaneasca ofera polite obligatorii. Asiguratorii care fac acest lucru s-au reunit in Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), din care fac parte ABC Asigurari, Ardaf, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqa. Daca nu incheie polite obligatorii in termenul de sase luni, proprietarii de locuinte risca sa fie amendati de primarii cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Politele obligatorii
nu au cautare

Cu toate ca a trecut o luna de la lansare, politele obligatorii nu au cautare printre craioveni. "Nu avem prea multe solicitari, sub zece pe zi. Probabil ca se vor grabi sa cumpere aceste polite spre sfarsitul perioadei-limita. Mult mai bine merg politele facultative. Cei care incheie polite in aceasta perioada au varste intre 30 si 40 de ani si venituri medii", a declarat un reprezentant al Carpatica Asigurari.
"Oamenii nu se grabesc sa cumpere polite obligatorii. Ca si in cazul RCA, cred ca se vor grabi sa-si faca asigurarea pe ultima suta de metri, de teama sa nu incaseze amenzi. In acest moment, mai bine se vand politele facultative", a spus alt asigurator.
Multi dintre craiovenii chestionati spun ca prefera sa faca asigurare facultativa decat obligatorie.
"Cea obligatorie nu ma avantajeaza cu nimic, pentru ca suma nu reprezinta mai mult de jumatate din valoarea apartamentului. In plus, vreau sa-mi asigur bunurile din casa, in caz de incendiu, furt etc.", a explicat Ramona Zamfir, o craioveanca decisa sa nu incheie polita obligatorie.
"Daca preturile sunt asemanatoare, mi-as face facultativa, chiar daca este cu 10-20% mai scumpa, pentru ca imi asigura despagubiri mai mari", a spus, la randul sau, Vlad Georgescu.
Proprietarii care detin o polita facultativa sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie a locuintei dupa expirarea perioadei de valabilitate a acesteia, daca acest lucru are loc dupa 15 ianuarie 2011.