Economia s-a contractat cu peste 8% in trimestrul al doilea, iar din discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) reiese ca scaderea economiei va fi de 8,4-8,5% in acest an, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
"Din punctul nostru de vedere, in trimestrul II va fi o scadere economica mai mare decat in trimestrul 1. Nu ne putem pronunta pana nu apare informarea statistica, dar credem ca ea va fi peste 8%. Atat va pot spune, dinamica economica, contractia economica a trimestrului II va fi mai mare decat in trimestrul I. Din discutiile cu Fondul estimam o contractie de 8,4-8,5% in acest an", a afirmat Pogea.", a anuntat Pogea.
El nu a indicat o cifra exacta a noii tinte de deficit bugetar, insa a precizat ca FMI accepta o majorare a deficitului bugetar in acest an de la 4,6% la 7-7,1% sau chiar 7,2%, avand drept cauza nerealizarea veniturilor.
Ministrul a precizat ca vineri va fi modificata scrisoarea de intentie convenita cu FMI prin includerea noilor indicatori macroeconomici.
"Fondul Monetar International a inceput sa lucreze deja la draftul de scrisoare de intentie, care va fi finalizat pana duminica", a mai spus Pogea.
Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru , comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Institutul National de Statistica va publica joi, 13 august, un raport privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea.