Anchetele sociale realizate de primariile din judet au eliminat de pe listele celor care primesc ajutor social aproximativ 3.000 de beneficiari.

Seful Directiei de Munca Galati, Niculina Olimpia Ralea, ne-a facut cunoscut faptul ca de la inceputul anului a primit in jur de 30 de reclamatii de la persoane care incaseaza venitul minim garantat (VMG). "Tin sa fac precizarea ca nici una dintre reclamatiile care au sosit la Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Galati nu s-a dovedit a fi reala. Cele mai multe sesizari vin de la persoane nemultumite de cuantumul primit. Verificarile pe care le facem in teren dovedesc insa ca reclamatiile sint nefondate", a punctat Niculina Olimpia Ralea.

Din aceeasi sursa am mai aflat ca oamenii fac plingeri si referitor la faptul ca primariile din judet le suspenda acest drept pentru ca nu au efectuat orele de munca in folosul comunitatii. "Dumnealor nu inteleg insa unde este hiba. O persoana a venit si mi s-a plins ca i s-a suspendat VMG-ul, desi s-a prezentat la munca, iar primarul i-a spus ca nu mai are nevoie de ea. Problema era insa ca nu a mers atunci cind a fost chemat, ci cind a dorit dumnealui. Numai ca orele se presteaza la solicitarea primarului, in conformitate cu planul de lucrari aprobat de Consiliul Local", a explicat Niculina Olimpia Ralea.

De asemenea in luna mai s-au suspendat platile catre un numar de 576 de persoane din cauza neindeplinirii obligatiilor prevazute de lege.

Venitul minim garantat, intre a fi si a nu fi

Un lucru interesant in ceea ce-i priveste pe beneficiarii de VMG il reprezinta faptul ca numarul lor a scazut cu aproximativ trei mii ca urmare a noilor conditii de acordare a acestui sprijin, dar si pentru ca s-au majorat alocatiile pentru copiii mai mici de doi ani.

Potrivit datelor oferite de conducerea DMPS, in 2006 in judet se aflau in baza de date aproximativ 14.000 de beneficiari ai venitului minim garantat. Insa, la ultima "strigare", Directia de Munca numara exact 11.098 de astfel de persoane. "Ultima informare a fost facuta pentru luna mai a acestui an, cind s-au efectuat plati pentru un numar de 11.098 familii si persoane singure, in valoare de 1.432.692 de lei", ne-a spus Niculina Olimpia Ralea.

Dupa cum se stie, statul a impus anumite conditii pentru ca cei care vor sa primeasca VGM sa acceada la acesta. In primul rind, ei nu trebuie sa aiba in casa obiecte considerate de lux. Astfel, pentru a putea beneficia de venitul minim garantat, oamenii nu trebuie sa detina, printre altele, camere de luat vederi, laptopuri, combine, audio-video, copiatoare xerox, autoturisme, camioane, barci cu motor, tractoare, dar nici tablouri, obiecte de cristal sau portelan, blanuri de valoare mare. Practic existenta acestora, si nu numai, duc la eliminarea respectivilor de pe lista saracilor si elimina orice posibilitate de a mai apela la mila statului.

10.000 de copii incaseaza lunar cite 200 de lei

Din datele oferite de cei de la DMPS reiese ca in judet sint 10.000 de copii care primesc alocatia in valoare de 200 de lei. "Copiii pina in doi ani, respectiv pina in trei ani in cazul celor cu dizabilitati, primesc o alocatie de 200 de lei. Acest lucru a afectat in sens pozitiv bugetul familiilor, dar in cazul celor care incasau venit minim garantat s-a tradus prin sistarea acestuia", a conchis Ralea.

Tot datele oferite de cei de la Directia de Munca scot in evidenta faptul ca in judet erau in luna mai 1.208 beneficiari, in Tecuci 560, Brahasestiul numarind nu mai putin de 542 de persoane care primesc ajutor din partea statului.