30 noiembrie este data-limita pentru depunerea cererilor de catre siderurgistii care doresc sa renunte la locurile lor de munca in cadrul operatiunii de autodisponibilizare care a inceput la data de 15 iunie.

Desi administratia Combinatului a dorit ca, in urma primei operatiuni de autodisponibilizare din acest an, care a inceput pe 15 iunie si se va finaliza pe 30 noiembrie, 1.000 de siderurgisti sa plece din unitate, "tinta" nu a fost atinsa. Astfel, cu doar cateva zile inainte de data-limita, doar aproximativ 600 de angajati ai ArcelorMittal Galati au primit unda verde pentru a renunta la locurile lor de munca, in timp ce alte cateva sute de solicitari nu au fost aprobate, fiind vorba in special de personalul care lucreaza pe fluxul primar sau in meserii unde exista un deficit de angajati.

Liderul Sindicatului Siderurgistul, Ionica Pricopie, ne-a declarat ca la nivelul Uzinei Laminate Plate (ULP), cea mai mare uzina din Combinat, au fost aprobate 400 de solicitari de autodisponibilizare. In ceea ce priveste Uzina Aglomerare Furnale (UAF), dintre cele 200 de solicitari au fost aprobate in jur de 70. Cei care au primit unda verde pentru a parasi societatea au primit recompense financiare din partea administratiei, cuantumul sumelor fiind stabilit in functie de vechimea la locul de munca. Conducerea Combinatului a aprobat in special solicitarile angajatilor care au probleme mari de sanatate sau se afla in pragul pensionarii.

Ramane de vazut care va fi numarul total al siderurgistilor care la data de 1 decembrie nu vor mai figura pe statele de plata ale societatii. Aceasta este cea de-a sasea etapa de autodisponibilizare care a avut loc pe platforma siderurgica, in urma operatiunilor anterioare un numar de 12.000 de angajati renuntand la locurile lor de munca.