In judetul Galati sunt in curs de derulare proiecte pe SAPARD in valoare de 2,3 milioane de euro, dar Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit da asigurari ca programul se va incheia pe 30 septembrie, asa cum s-a stabilit initial.

Marea bomba aruncata de Comisia Europeana pare a fi doar un mic fas, daca e sa luam in considerare pozitia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Dupa cum se stie, Comisia Europeana a trimis autoritatilor romane o scrisoare, in 9 iulie 2008, in care anunta sistarea platilor pentru programul SAPARD pe anul 2008, fiind vorba de aproximativ 200 de milioane de euro, din cauza unor deficiente ale sistemului de management si control. Comisia a cerut un plan de masuri pentru remedierea acestora pana la 31 august. Prin scrisoare se anunta sistarea platilor pentru 2008 pe programul SAPARD, in urma unor deficiente semnalate de misiunea de audit care s-a aflat in Romania in perioada 3-10 iunie.

Lucrurile se pare ca nu stau chiar asa de prost. Conform informatiilor furnizate de directorul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Galati, Victor Honciu, pana pe 31 august vor fi finalizate verificari incrucisate atat in teren, cat si asupra documentelor depuse de beneficiari, urmand ca pana pe 30 septembrie sa fie achitate sumele finale pe SAPARD. "Se tot face confuzie intre SAPARD-ul comunitar si cel romanesc. Cel comunitar are termen de finalizare pe 30 septembrie, iar cel romanesc pe 30 noiembrie. SAPARD-ul romanesc a aparut in 2006 din necesitatea de a finaliza proiectelele depuse pana atunci si vreau sa va spun ca valoarea fondurilor alocate de Ministerul Agriculturii o depaseste cu mult pe cea acordata de Uniunea Europeana", precizeaza seful APDRP Galati. In judetul Galati au mai ramas de finalizat doar doua proiecte pe SAPARD-ul comunitar. Este vorba de un proiect in valoare de doua milioane de euro de care beneficiaza firma Vinton si un proiect privind modernizarea unor ferme de porci din localitatile Smardan si Grivita, valoarea acestuia ridicandu-se la 300.000 de euro.

Sperante ar mai fi

Printr-o scrisoare adresata in luna iunie autoritatilor romane eram anuntati ca, in urma auditului desfasurat in Romania in perioada 3-10 iunie 2008, Bucurestiul trebuie sa prezinte un plan de actiune care sa remedieze deficientele descoperite in managementul si sistemul de control al Agentiei SAPARD si anunta sistarea fondurilor pentru 2008, aici fiind inclusa si decontarea a 28,3 milioane de euro, cheltuielile aferente primului trimestru al anului 2008, pentru care Romania a facut aplicatie pentru decontare. Comisia Europeana a precizat ca a fost suspendata decontarea platilor pe primul trimestru al acestui an - 28,3 milioane de euro -, dar, daca deficientele din sistem sunt rezolvate, platile catre beneficiarii finali sunt posibile, adica plata a 276,3 milioane de euro care mai ramasesera de achitat la 12 iunie 2008. Aceasta suma trebuie platita pana la finele anului 2008. In 9 iulie Comisia a cerut autoritatilor romane sa intocmeasca un plan de actiune pentru a remedia deficientele, iar Bucurestiul trebuie sa trimita documentul la Bruxelles pana la 31 august.

Directorul APDRP Galati sustine ca in anumite cazuri s-au facut derogari de la termenele de finalizare a proiectelor, insa doar pentru a le da posibilitatea beneficiarilor sa isi termine munca. "Noi nu admitem la finantare proiecte cu oricine. Aceste persoane sunt puternice din punct de vedere financiar. Stiu ce vor si mai stiu ca exista anumite riscuri pe care si le asuma din start. Ei cunosc faptul ca isi vor primi banii pentru lucrarile pe care le efectueaza dupa trei luni de la data solicitarii lor", sustine Victor Honciu, director APDRP Galati.

Fara garantii

Oficialii de la Bruxelles vor solutii pentru rezolvarea deficientelor privind managementul masurilor finantate prin programul SAPARD, respectiv prevenirea efectuarii platilor de doua ori, organizarea de controale sau separarea atributiilor. Mai pe romaneste, ni se recomanda sa nu mai solicitam decontarea cheltuielilor facute prin programul SAPARD, iar o eventuala reluare a platilor va fi luata in considerare numai dupa ce Bucurestiul demonstreaza ca planul de actiune este implementat adecvat, iar o autoritate de audit confirma acest lucru. Bruxelles-ul spune ca nu exista garantia ca platile catre beneficiarii finali, care au aplicat in cadrul masurilor 1.2. si 3.3 din programul SAPARD, sunt facute corect, prin urmare platile catre acestia ar putea fi reluate doar dupa implementarea planului de actiune. Suma totala alocata Romaniei prin acest program, pe perioada 2000-2006, este de 1,160 miliarde de euro, dintre care 769 de milioane de euro au fost reja rambursati.