Arhivele preluate de Agentia de Plati de la Autoritatea Sanitar-Veterinara nu mai sunt de actualitate. Medicii veterinari nu vor sa predea datele, motivand ca sunt privati care trebuie platiti pentru prestarea de servicii. UE cere acordarea de subventii numai pe baza de inventariere a efectivelor de animale.
Platile catre fermieri risca sa fie blocate din cauza neintelegerilor aparute intre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Agentia de Plati si pentru Interventii in Agricultura (APIA). La nivel central, ANSVSA motiveaza ca datele obtinute despre efectivele de animale detinute de fermieri sunt un produs pentru care institutia a platit, asa incat APIA nu poate beneficia de ele gratuit. La nivel local, arhiva de fost predata, sustin ambele parti, insa datele s-au schimbat din luna septembrie 2006, asa incat este nevoie de reactualizarea cifrelor. "Evidenta a fost facuta de medicii veterinari de libera practica. Iar colegii nostri nu lucreaza pentru DSVSA si nu-i putem obliga sa colecteze aceste date. Au muncit pentru ele si este normal sa nu vrea sa le dea gratis. Totul se plateste. Noi avem contract cu ei pentru diversele actiuni pe care le avem", a declarat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Acesta mai spune ca una dintre solutii ar fi ca APIA sa incheie separat contracte de prestari servicii cu medicii veterinari.
La randul sau, directorul APIA Dolj, Sergiu Dragancea, a spus ca asteapta o decizie la nivel central in aceasta disputa. "Asteptam sa vedem ce spun cei de la Ministerul Agriculturii. Dupa parerea mea, ar fi mai bine sa se lucreze cu o singura baza de date", a afirmat Dragancea.
Potrivit cerintelor europene, acordarea oricarui sprijin financiar, fie din bani europeni, fie de la bugetul de stat, se realizeaza in functie de informatiile existente intr-o baza de date numita Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS). Acest sistem presupune identificarea fiecarei parcele de pamant si trecerea in registru a fiecarui animal. Concret, fiecare detinator de pamant si fiecare proprietar de animal va trebui sa fie luati in evidenta. Altfel, nu primesc subventie. Potrivit ANSVSA, in tara au fost identificate pana in prezent 3,8 milioane de bovine, peste 10,5 milioane de ovine, 1,1 milioane de caprine si circa sapte milioane de porci.