Care este perioada optima de planificare a carierei, care sunt pasii de parcurs si cum ne orientam daca vrem sa ne schimbam domeniul de activitate? Fiecare dintre noi isi pune astfel de intrebari, iar in functie de raspunsurile gasite alegem calea pe care o consideram potrivita. 
Majoritatea specialistilor in domeniul resurselor umane sunt de parere nu exista reguli stricte si retete in ceea ce priveste planificarea carierei. Totusi, oricine isi propune o asemenea planificare trebuie sa tina cont de cateva aspecte. "Exista o serie de pasi, un drum pe care fiecare persoana il parcurge de-a lungul vietii. In centrul atentiei se afla persoana, cu propriile aspiratii, dorinte, cunostinte, asteptari. Cunoasterea de sine reprezinta cea mai grea etapa in planificarea carierei", a precizat Loredana Iordache, director de resurse umane in cadrul unei firme private.
O buna planificare a carierei presupune ca persoana care se afla pe acest drum sa-si evalueze periodic activitatea. In cazul in care isi doreste schimbarea, fiecare trebuie sa-si reevalueze nevoile si cerintele. Loredana Iordache spune ca atunci cand ne dorim o schimbare este bine sa raspundem in primul rand la cateva intrebari, ca de exemplu: "Daca ar fi s-o iau de la capat, ce mi-ar placea sa fac?", "Unde ma vad din punct de vedere profesional peste trei-cinci ani?", "Cunostintele mele actuale si experienta pe care o am ma ajuta in acest demers?", "Care este pretul pe care l-as plati pentru atingerea scopului?". Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt satisfacatoare, merita sa incercam. Daca nu, ar trebui sa ne mai gandim inainte de a lua o decizie. Spre exemplu, cineva isi propune sa ajunga intr-o functie importanta intr-un anumit domeniu. Aceasta presupune multa munca, ore in plus la program si unele renuntari, cum ar fi iesirile in oras de dupa-amiaza cu prietenii etc. Daca nu suntem dispusi sa facem aceste sacrificii, nu are rost sa ne propunem scopuri profesionale atat de ambitioase.
Cariera angajatului este si problema firmei
Alta problema la care trebuie sa ne gandim este de cand trebuie sa ne apucam sa ne planificam cariera. Specialistii spun ca trebuie sa ne gandim la viitoarele etape inca de cand ne-am angajat. Atunci trebuie sa ne interesam ce posibilitati de angajare avem. Perioada optima pe care trebuie sa ne facem un asemenea plan este de trei-cinci ani. "Intreaga cariera a unui om este un ciclu. De obicei, intre 20 si 30 de ani este o perioada de crestere, intre 30 si 40 de ani - consolidarea pozitiei, dupa care urmeaza declinul spre pensie. Evident, aceasta este teoria, pentru ca exista si exceptiile care confirma regula", a mai afirmat Loredana Iordache. Chiar si firma ar trebui sa aiba grija de evolutia carierei angajatilor, mai sustin specialistii in resurse umane. Este vorba despre dezvoltarea individului la nivel de ansamblu al firmei. "Dezvoltarea carierei angajatilor trebuie integrata in sistemul de evaluare a performantelor. Aceasta presupune folosirea fiselor de post care sa cuprinda cunostintele, deprinderile, experienta, pregatirea unui angajat. Fisa postului trebuie sa fie flexibila, astfel incat sa se vada daca, la un moment dat, angajatul poate sa treaca pe un post superior. Evaluarea se realizeaza si prin discutii periodice intre seful direct sau cei de la resurse umane cu angajatii", a mai spus Loredana Iordache. Rolul evaluatorilor este sa-i incurajeze pe angajati sa-si planifice cariera, sa o remodeleze in cazul unei schimbari, sa-si imbunatateasca performantele.