Un numar de 15 inspectori ai Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral si ai altor structuri similare din tara vor patrula in sezonul estival 2007 pe plajele din statiunile romanesti de la Marea Neagra pe ATV-uri, inarmati cu telefoane mobile si imbracati in uniforme. Acesti inspectori vor trebui sa verifice modul cum sunt intretinute plajele de catre operatorii carora le-au fost atribuite si sa adune dovezi utilizabile in instanta, in cazul in care vor constata abateri de la clauzele contractuale asumate in momentul atribuirii sectoarelor de plaja respective, a aratat ieri in cadrul unei conferinte de presa Ionel Manafu, directorul general al DADL Constanta. De asemenea, seful DADL a mai precizat ca astazi vor incepe licitatiile pentru plajele neatribuite in sezonul estival precedent, licitatii care se vor desfasura pe parcursul a trei zile.
In cursul zilei de astazi, incepand cu ora 10.00 se vor deschide ofertele depuse pana ieri la ora 16.00, la sediul DADL Constanta, oferte privind atribuirea sectoarelor de plaja nealocate in cursul anului trecut. Printre cei care au cumparat caietele de sarcini in vederea participarii la licitatiile pentru plaje se numara si hotelieri, a mentionat Manafu. Insa printre cei care au achizitionat caietele de sarcini amintite se afla si agenti economici care le-au cumparat doar din pura curiozitate, din experienta licitatiilor de anul trecut rezultand ca doar 35% dintre cumparatorii caietelor de sarcini depun si oferte in vederea licitarii lor, a afirmat directorul DADL Constanta. In alta ordine de idei, Ionel Manafu a precizat ca in cursul sezonului estival 2007 ce va demara ca de obicei la data de 1 mai a.c. un numar de 15 inspectori vor patrula pe plajele din statiunile litoralului autohton pentru a constata modul cum sunt intretinute plajele de catre operatorii carora le-au fost atribuite. Mai precis, inspectorii DADL vor urmari eventualele abateri de la normele contractuale vizand curatenia si celelalte elemente ale intretinerii plajelor, elemente ce se afla in competenta agentilor economici carora le-au fost atribuite prin licitatie plajele respective. Aceste dovezi vor fi utilizate ulterior in vederea rezilierii contractelor operatorilor aflati in culpa, reziliere care se face prin actiune in instanta, a aratat Manafu. Concret, inspectorii cu pricina vor efectua o prima inspectie intre orele 5.30 si 7.00 dimineata in care vor stabili masuri de curatare a plajelor ce tin de resortul DADL: alge, scoici, etc. Va urma o alta inspectie in jurul orei de preluare a plajelor la sfarsitul careia se va intocmi un proces verbal. In cazul constatarii de abateri de la clauzele contractuale acestea vor fi consemnate in procesul-verbal de inspectie, iar daca operatorii vor refuza sa il semnez se va apela la martori, a specificat seful DADL.

Dotarile minime pentru plaje trebuie finalizate pana la 1 mai

Echipa de 15 inspectori va fi formata atat din angajati ai DADL, cat si din colegi de-ai lor de la institutii similare din tara, detasati pe litoral in perioada sezonului estival. De asemenea, acesti inspectori vor fi dotati cu ATV-uri, telefoane mobile si o uniforma adecvata, a adaugat Ionel Manafu. In privinta pregatirii sezonului estival 2007, directorul DADL a amintit retusurile care se vor efectua la plajele de pe litoral prin cantitati de nisip adus de la depozitele constituite de Directia Apelor Litoral in acest sens. Totodata, DADL a impus operatorilor sa asigure toate dotarile minime pentru plajele ce le-au fost atribuite pana la data de 1 mai a.c. Aceste dotari minime prevazute in legislatia de profil includ un numar minim de WC-uri, dusuri, pubele si alte accesorii asemanatoare ce trebuie amplasate pe fiecare plaja de pe litoral. In privinta lucrarilor de reabilitare a litoralului pe baza proiectului elaborat de Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala, oficialii DADL au declarat ca ele vor incepe in acest an si vor costa cca. 350 milioane de euro. In cadrul acestor lucrari sunt incluse innisipari ale plajelor estimate la aproximativ 82 milioane de euro si constructia unor diguri subacvatice care vor elimina fenomenul ingrijorator al eroziunii costiere concretizat prin disparitia anuala numai in statiunea Mamaia a cate doi metri de plaja.