Pirelli, companie care detine 24 de unitati de productie in 12 tari, printre care si Romania (doua fabrici, ambele la Slatina), este din nou lider mondial anual, a patra oara consecutiv, in zona Piese Auto si Anvelope a indicilor Dow Jones Sustainability Europe si Dow Jones Sustainability World, au anuntat, in 9 septembrie, SAM si Dow Jones Indexes, care evalueaza activitatile marilor producatori la nivel mondial in functie de o multime de criterii cu caracter tehnic, ecologic, social, de management al riscurilor si de eficienta energetica.
Pirelli a inaugurat fabrica sa de anvelope din Romania in urma cu aproximativ patru ani. Capacitatea anuala de productie a unitatii, in care se investisera peste 170 de milioane de euro pana la sfarsitul primului semestru din 2010, este de patru milioane de anvelope anual.
Tot la Slatina, Pirelli a incheiat un parteneriat cu Continental, fabrica de cord metalic, unde a investit pana acum aproximativ 25 de milioane de euro si unde a deschis in 2007, prin divizia Ambiente, o fabrica de filtre pentru automobile ce valoreaza 27 de milioane de euro.
In primavara lui 2010, Pirelli a anuntat ca intentioneaza sa dubleze, in cat mai scurt timp, capacitatea de productie de anvelope premium de la Slatina. Pentru asta, compania a imprumutat 50 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru investitii. Banii vor fi alocati pentru construirea unei fabrici ce va crea 1.000 de noi locuri de munca la Slatina. "Piata a revenit. Exista cresteri puternice de volume peste tot, chiar daca comparam cu semestrul patru din 2009, care a fost foarte slab", justifica, la vremea aceea, Francesco Gori, director executiv al Pirelli Tyre.
Lansati in 1999, Dow Jones Sustainability Indexes sunt primii indici anuali care urmaresc performantele financiare, in contextul viabilitatii afacerii, ale companiilor de top din intreaga lume. Bazate pe cooperarea dintre parametrii SAM si Dow Jones, evaluarile DJSI ii ajuta pe gestionarii de active sa-si stabileasca obiective realiste, de incredere, si sa-si asigure astfel portofolii durabile.