Politistii bulgari au retinut, la sfarsitul saptamanii trecute, doi barbati pentru distribuirea ilegala de filme si muzica, acestia facand parte din una dintre cele mai mari retele de piraterie pe internet din Europa.
Suspectii, ale caror nume nu au fost date publicitatii, sunt un administrator si un operator de sistem. Ei au creat link-uri de download pentru aproximativ 20 de milioane de piese si sute de filme, pe site-ul arenabg.com. Utilizatorii puteau descarca de pe acest site oricate filme sau melodii doreau pentru un "abonament lunar" de 2,50 dolari. Autoritatile bulgare estimeaza ca prejudiciile aduse industriei divertismentului se ridica la circa 30 de milioane de dolari.
"Acesti oameni fac parte din cea mai mare retea de piraterie on line din Europa. S-au inregistrat pierderi enorme din cauza lor", a declarat Liliana Iosifova, purtator de cuvant al Procuraturii Generale din Sofia.
Totodata, potrivit sursei citate, politistii au descoperit in locuintele suspectilor trei receptoare satelit si 200 de CD-uri cu filme piratate.
Site-ul administrat de cei doi nu mai functioneaza incepand de sambata dupa-amiaza. Suspectii, care au fost eliberati pe cautiune, nu au facut inca nici un comentariu cu privire la acest incident.
Potrivit sursei citate, pirateria de software, muzica si filme este foarte raspandita in tarile est-europene. Analistii economici bulgari considera ca pirateria on line din tara lor are legaturi cu crima organizata la nivel national, fiind una dintre piedicile in procesul de aderare la Uniunea Europeana.