Pirateria in industria cinematografiei provoaca anual pagube de 20,5 miliarde de dolari in bugetul Statelor Unite, prin falimentarea companiilor mici, cresterea numarului de someri si diminuarea taxelor percepute. Potrivit site-ului Reuters.com, aceasta este concluzia unui studiu realizat de IPI (Institute for Policy Innovation), o organizatie nonguvernamentala cu sediul central in Texas.
Pentru realizarea studiului au fost folosite fonduri din partea MPAA (Motion Picture Association of America), principala organizatie a studiourilor de film de la Hollywood, precum si o serie de date furnizate de aceasta. In documentele MPAA se arata ca studiourile cinematografice au pierdut, in 2005, 6,1 miliarde de dolari din cauza pirateriei.
Pornind de aici, expertii IPI au stabilit efectele pirateriei in industria operatorilor de cinematografe, a distribuitorilor de filme, agentiilor publicitare si presei care reda continut publicitar, rezultand pierderi de 20,5 miliarde de dolari.
Totodata, in studiul IPI se arata ca pierderile salariale pentru angajatii din Statele Unite, in domeniile mentionate, se ridica la 5,5 miliarde de dolari anual.
Pe plan local, guvernele statale si federale pierd aproximativ 837 de milioane de dolari anual, in ceea ce priveste taxele incasate, iar numarul noilor locuri de munca se reduce cu 141.030.
Intr-un sondaj separat, compania de management si consultanta "Bain & Company" a estimat ca studiourile americane de film pierd aproximativ zece la suta din posibilele venituri din cauza pirateriei. Cele mai utilizate metode de piratare constau in inregistrarea noilor pelicule in sala de cinematograf sau copierea ilegala a DVD-urilor cumparate din magazine cu licenta. Ulterior, materialele piratate sunt distribuite prin intermediul site-urilor de torrente.