Reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamint - FSLI, Spiru Haret, Alma Mater si FSLI au pichetat ieri sediul Parlamentului. Sindicalistii considera ca in situatia actuala si a alocarii de pina la 4% din PIB pentru invatamint in anul viitor invatamintul romanesc va intra in colaps. "Guvernul Romaniei, condus de Calin Popescu Tariceanu, fost cadru didactic, a incalcat permanent promisiunile Aliantei D.A. din timpul campaniei electorale, atita timp cit prin masurile adoptate de la cistigarea alegerilor pina in prezent nu a facut decit sa impinga invatamintul romanesc spre colaps ", s-a adresat Aurel Cornea celor prezenti ieri in fata Parlamentului. "Nu mai acceptam umilinta, apostolatul si sacrificiul la care sint supusi salariatii din invatamint si, prin urmare, solicitam Guvernului Romaniei si intregii legislatii politice din Romania sa-si aplece urechea asupra revendicarilor noastre ", afirma la rindul sau Gheorghe Isvoreanu.
Sindicatele din invatamint sint dispuse sa treaca la greva generala in conditiile in care lista lor de revendicari inaintata atit parlamentarilor cit si membrilor Executivului nu va fi solutionata. Printre revendicari se afla alocarea prin legea bugetului de stat pe anul 2006 a unui procent de 6% din PIB de la bugetul de stat pentru invatamint, conform standardelor Uniunii Europene, o rectificare de buget pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 de 850 miliarde lei, bani necesari pentru acoperirea cheltuielilor salariale pe trimestru IV- 2005, acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si Contractelor Colective de Munca. Sindicalistii din invatamint mai cer elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamint prin care salariile sa se dubleze pina la 1 ianuarie 2007, negocierea strategiei de descentralizare a invatamintului preuniversitar cu federatiile sindicale reprezentative din invatamint si legiferarea proiectului negociat numai in conditiile alocarii a sase la suta din PIB de la bugetul de stat pentru invatamint, mentinerea titularizarii in invatamint, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet, sustinerea necesitatii cresterii calitatii serviciilor educationale, dar in conditii de echitate competitionala cu sistemele de invatamint din tarile Uniunii Europene.

Bugetul Educatiei se majoreaza pina la 4,3 % din PIB

Bugetul educatiei va fi majorat cu 1.800 de miliarde de lei vechi. Intruniti in Consiliul de Conducere, liderii celor patru partide din arcul guvernamental au validat solutiile gasite pentru suplimentarea bugetului invatamintului pentru anul viitor. Am convenit ca acesta sa fie majorat cu 1.800 de miliarde de lei care vor proveni de la inghetarea bugetelor Parlamentului, SRI, Ministerul Agriculturii si Ministerul Administratiei si Internelor. 230 de miliarde de la Camera Deputatilor, 1.300 de la SRI, 150 de la Agricultura si 120 de la interne. in aceste conditii bugetul alocat Ministerului Educatiei pentru anul 2006 va fi de aproximativ 4,3% din Produsul Intern Brut. Solutia se bucura de sprijinul tuturor partenerilor de guvernare si da unda verde nominalizarii unui inlocuitor pentru democratul Mircea Miclea, care a demisionat de la conducerea ministerului Educatiei. Partidul Democrat va nominaliza un inlocuitor saptamina viitoare. In acelasi timp, liderii Coalitiei au anuntat ca, de ieri, vor lansa spre dezbatere publica si pachetul de legi privind reforma in administratia publica locala, care se doreste a fi adoptat in regim de urgenta pina in luna decembrie.