Dezvoltarea afacerilor in domeniul imobiliar au facut ca tara noastra sa devina una dintre cele mai cautate piete de investitii in acest domeniu. Astfel, potrivit site-ului Global Property Guide, Romania are una dintre cele mai atractive piete imobiliare din Europa de Est, alaturi de Turcia, Bulgaria si Ungaria, cu un randament relativ ridicat, de 8,17% in Bucuresti.
In acelasi clasament, site-ul acorda tot trei stele pietelor de proprietati din Turcia, Bulgaria si Ungaria, cinci stele celei din Slovacia, considerata cea mai atractiva din regiune, pe fondul preturilor scazute si al cresterii foarte rapide a PIB, respectiv doua stele Moldovei si o stea Ucrainei.
Potrivit analizei acestui site, in Romania, piata evolueaza intr-o directie favorabila, pe fondul progreselor inregistrate in procesul de liberalizare, insa agitatia politica din acest an ar putea periclita modificarile pozitive, se arata in studiul referitor la cele mai atractive piete imobiliare din Europa.
Randamentul din Romania se plaseaza la 7,83%, pentru un apartament cu suprafata de 100 de metri patrati.
Piata romaneasca este considerata, alaturi de Bulgaria, o oportunitate importanta de catre cumparatorii de proprietati din Marea Britanie.
Studiul mai arata ca, in Romania, cumpararea unei proprietati necesita costuri suplimentare achizitiei propriu-zise de circa 7,1-12% din valoarea imobilului, iar cea mai importanta cheltuiala este reprezentata de comisionul agentiei, de 6%, platit de obicei in cote egale de cumparator si vanzator. (A.S.)