Sistemul de acordare a creditelor in Romania este pus sub semnul intrebarii de expertii care considera ca imprumuturile in valuta sunt date mult prea rapid, comparativ cu ritmul obisnuit in Europa, comenteaza Deutsche Welle.
Chiar daca, in perspectiva denominarii leului, agentia internationala de rating Moody’s a apreciat evolutiile Raiffeisen Bank Romania, acordandu-i calificativul “D-“, de la “E+“, piata bancara romaneasca este expusa riscurilor.
Desi practica din Romania sustine inca acest ritm rapid de creditare, denominarea monedei nationale ar putea atrage un risc sporit pentru banci, avertizeaza expertii agentiei de rating.
Pe de alta parte insa, creditele in valuta sunt mult mai avantajoase decat cele in lei, desi bancherii ne tot indeamna de ceva vreme incoace sa ne imprumutam in moneda nationala.
Ba mai mult decat atat, eforturile sunt evidente pentru a schimba obiceiul romanilor de a se imprumuta in valuta. Bancile au inceput sa mai umble la dobanzile pentru creditele in lei si, in unele cazuri, reducerile de dobanzi sunt semnificative.
De altfel, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a “recomandat“, recent, bancilor comerciale dobanzi pentru creditele in lei intre 10 si 12%. Si s-a referit la vara acestui an. Adica, peste foarte putin timp. Dar bancherii considera ca dobanzile pentru creditele in lei nu pot scadea atat de mult, “compensand“ insa cu dobanzile la depozite.